Leenstelsel raakt Amsterdamse student dubbel

De UvA gaat de komende jaren niet investeren in de kwaliteit van onderwijs. Dit staat haaks op de belofte die universiteiten hebben gemaakt met de minister van onderwijs. ASVA-voorzitter Noeri van den Berg: “De student moet zijn basisbeurs inleveren, maar krijgt er niets dan schuld voor terug.”

Vandaag heeft de ASVA studentenvakbond een groot spandoek opgehangen uit protest tegen de plannen van het leenstelsel. Met de actie wil ASVA ook de huidige studenten laten zien dat het leenstelsel voor hun gevolgen gaat hebben. Studenten die nu een bachelor aan een universiteit doen zullen maar drie jaar een basisbeurs ontvangen in plaats van vier jaar. Hierdoor lopen ze 3.300 euro mis. Met de beoogde plannen voor het leenstelsel wordt de basisbeurs van studenten omgezet in een lening. Het geld dat daarmee vrijkomt is bedoeld om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren. Uit de financiële plannen van de UvA voor de komende jaren blijkt echter dat er bezuinigd gaat worden op onderwijs. De komende vijf jaar zal het onderwijsbudget per student met 10% dalen. Van den Berg: “Er wordt dus geen enkele euro extra geïnvesteerd in kwaliteit van onderwijs.”

De opbrengsten van het leenstelsel zullen na doorvoering pas in 2018 merkbaar zijn. Daarom is met universiteiten afgesproken dat zij tot die tijd zelf jaarlijks extra in onderwijs investeren. Op deze manier zouden de door het leenstelsel getroffen studenten per direct iets merken van de beloofde kwaliteitsverbetering in het hoger onderwijs. De UvA kan niet uitleggen hoe ze deze beloofde extra investeringen in onderwijs gaat nakomen. “Met de komst van een leenstelsel raken veel studenten hun vierde jaar basisbeurs kwijt, terwijl de kwaliteit van onderwijs niet omhoog gaat,” aldus Van Den Berg.