Wat te doen als je op kamers gaat?

Op kamers gaan is een hele verandering in je leven. Met het begin van je studie en je komst in een (soms geheel nieuwe) stad moet je al aan genoeg dingen denken, dus om je leven wat gemakkelijker te maken, heeft ASVA wat handige tips voor je op een rijtje gezet! Zo begin jij goed aan jouw tijd op kamers!

Registreer je in de gemeente waar je gaat wonen.

Het is verplicht om je binnen 4 weken na je verhuizing in te schrijven in je nieuwe gemeente. Als je dit niet doet riskeer je een boete en kan dit gevolgen hebben voor o.a. toeslagen. Hoe je je moet registreren vind je op de site van je gemeente.

Heb je geen vast adres? Dan kan een briefadres misschien een oplossing voor je zijn. Kijk voor Amsterdam op deze site of stuur een mailtje naar registration@asva.nl.

Kijk of je recht hebt op toeslagen

Op de site van de belastingdienst kun je kijken of je in aanmerking komt voor zorg-of huurtoeslag. Om te kijken of je aan de eisen voldoet kun je op de site van de Belastingdienst een proefberekening doen. Een zorgtoeslag kan bijna iedere student krijgen, voor de huurtoeslag gelden strengere eisen.

Belangrijke eisen voor de huurtoeslag voor studenten zijn: 

  1. Je moet in een zelfstandige woning wonen (een eigen voordeur hebben)
  2. Als je jonger bent dan 23 jaar en je huur minder is dan € 452,20 per maand, als je ouder bent dan 23 mag je huur niet hoger zijn dan € 808,06.

Regel een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering verzekert al je spullen in huis. Dit kan handig zijn in het geval van waterschade, brand of diefstal, onder andere. Inboedelverzekeringen zijn te krijgen bij bijna elke verzekeraar en zijn vaak niet meer dan een paar euro per maand.

Let  op! Woon je in een kamer van DUWO? Dan zit je inboedelverzekering automatisch al bij je huur in. Kijk voor meer details in je contract.      

Geef wijzigingen door aan DUWO voor je studiefinanciering

Vergeet niet bij DUO door te geven dat je adres wijzigt, maar ook zeker dat je situatie mogelijk van thuiswonend naar uitwonend veranderd. Dit heeft invloed op de hoogte van je maximale studiefinanciering.  

Geef eventuele adreswijzigingen door 

Laat mensen en instanties weten dat je verhuisd bent. Denk bijvoorbeeld aan je school, werkgever, bank, provider, verenigingen, enzovoort. Hierbij kun je ook gebruik maken van de PostNL Verhuisservice. PostNL kan dan automatisch aan bedrijven doorgeven dat je verhuisd bent. 

Zoek een tandarts en huisarts

Het is handig om een vaste huisarts en tandarts te hebben die dichtbij je woonplek zijn.

Huisarts: Als je aan de UvA of HvA studeert, kun je gebruik maken van de studentenhuisarts.  Deze zit op de Oude Turfmarkt 151, midden in de stad, en op de Roeterseilandcampus. Wil je een andere huisarts? Kijk dan bijvoorbeeld op zorgkaartnederland.nl. Helaas heeft niet elke huisarts gelijk plek, let hier dus op.   

Tandarts: Ook tandartsen heeft Amsterdam genoeg. Op de Roeterseilandcampus en in de binnenstad vind je Studentist. Bij deze tandarts krijg je als ASVA lid flinke kortingen! Andere tandartsen vind je gemakkelijk op tandartsregister.nl. 

Investeer in je veiligheid

Ondanks die inboedelverzekering is het een goed idee om te investeren in veiligheid. Kijk of je kamer een brand- of rookmelder heeft, een koolmonoxide meter, en dingen als een blusdeken of brandblussers.