Trainersopleiding / Trainersvacature

ASVA studentenvakbond is jaarlijks op zoek naar trainers voor ASVA Academy. ASVA Academy heeft als doel om actieve studenten te ondersteunen bij hun commissie- en/of bestuurswerk door middel van trainingen en workshops. Ben jij flexibel, kritisch en heb je een hart voor de actieve student? Heb jij affiniteit met studentenorganisaties (van de UvA en de HvA) en lijkt het jou leuk om training te geven aan een groep actieve studenten om zo je kennis over te dragen? Lees dan snel verder!

ASVA biedt via ASVA Academy trainingen aan aan studieverenigingen, studentenverenigingen en (decentrale) medezeggenschap. Actieve studenten kunnen hierbij kennis en vaardigheden opdoen die van pas komen in een bestuur, medezeggenschapsraad of commissie. Voorbeelden hiervan zijn trainingen over vergaderen, acquisitie, sociale veiligheid, penningmeesterschap en commissies aansturen. Daarnaast is er twee keer per jaar de Amsterdamse Besturendag, waar ook allerlei trainingen gegeven worden.

Planning trainersopleiding

Jaar 1

Startperiode in juni

Het eerste jaar van onze trainersopleiding begint met een inwerkperiode in juni, waar je in twee dagen (11:00-17:00) de basis leert van wat het inhoudt om trainer te zijn bij ASVA en ingewerkt wordt op een aantal van onze basistrainingen zoals efficiënt vergaderen, werkdruk management en teamrollen.

Maandelijkse skill sessies vanaf september

Vanaf september zijn er maandelijkse bijeenkomsten (19:00-21:00 op een nog vast te stellen vaste dag in de maand). Waarbij je skills leert zoals het omgaan met verschillende groepen, het opzetten van een nieuwe training, verschillende werkvormen die je kunt gebruiken en wat jouw persoonlijke trainersstijl is. Daarnaast zijn is er ook bij een aantal van deze sessies de mogelijkheid om ingewerkt te worden op nieuwe trainingen.

Training geven in de praktijk vanaf augustus

Verder geef je het hele jaar door trainingen. September en februari zijn meestal de piekperiodes vanwege de bestuurswisselingen rond deze periode, en de Amsterdamse Besturendag. Het idee is dat je in ieder geval 10 trainingen geeft in het eerste jaar, zodat je naast de theorie ook voldoende in de praktijk leert. Per training van 1,5 uur krijg je een vrijwilligersvergoeding van 20 euro.

Feestelijke afsluiting in mei

Aan het einde van het collegejaar, rond mei, wanneer de nieuwe sollicitatieperiode weer van gang is hebben we nog een feestelijke afsluiting waar we met elkaar terugkijken op het afgelopen Academyjaar.

Jaar 2 (optioneel)

Er zijn verschillende opties voor het tweede jaar, je kunt ervoor kiezen om je verder te verdiepen in didactische vaardigheden en het opzetten van trainingen, of op het overdragen van de kennis die je in jaar 1 op hebt gedaan aan een nieuwe lichting trainers. Je kunt er ook voor kiezen om na jaar 1 gewoon trainingen te blijven geven.

Wat na jaar 2?

Er zijn verschillende manieren waarop je nog kunt doorgroeien binnen ASVA (Academy), of betrokken kunt blijven. Je mag natuurlijk sowieso training blijven geven binnen de Academy, trainingen opzetten en verbeteren, en andere trainers opleiden. Maar je kunt bijvoorbeeld ook medewerker worden bij ASVA. Zo komt de functie van Academy Coördinator minimaal iedere 3 jaar vrij, soms sneller. Daarnaast zijn er nog andere interessante medewerkers functies binnen ASVA, denk bijvoorbeeld aan (eind)redacteur, medewerker studentenwelzijn, diensten of onderzoeksbureau. Ook kun je bijvoorbeeld solliciteren voor ASVA bestuur.

Aanmelden voor de trainersopleiding

De aanmeldingen zijn open tot en met 10 juni 2023, daarna volgt er een ronde aan sollicitatiegesprekken. Naar aanleiding van sollicitatiegesprekken wordt besloten wie dit jaar kunnen starten aan de trainersopleiding van ASVA Academy. Ben je te laat? Je kunt altijd even een mailtje sturen naar academy@asva.nl om te onderzoeken of we nog een plekje voor je hebben.

Heb je vragen voordat je solliciteert, of lijkt het je fijn om er even over te praten over een kopje koffie? Stuur gerust een mailtje naar academy@asva.nl voor een afspraak met onze coördinator, een portefeuillehouder Academy van het bestuur, of een van onze trainers.

Wat vragen wij van jou?

  • Minimaal commitment van een jaar (vanaf juni 2023), waar je gemiddeld 10 uur in de maand tijd kunt vrijmaken voor ASVA (met een piek in juni, september en februari).
  • Bestuurservaring bij een studentenorganisatie (studievereniging, studentenvereniging, studentenraad etc.) is een pre, maar is zeker niet noodzakelijk. Kijk vooral ook even naar onze trainingen of er onderwerpen tussen zitten waar je via een andere weg ervaring mee hebt, of moeite in zou willen steken om meer over te leren.
  • Leergierigheid. In onze ogen hoef je van tevoren niet perse veel specifieke skills te hebben, maar we zoeken mensen die gemotiveerd zijn om zich te ontwikkelen als trainer. Als je je onzeker voelt over bepaalde vaardigheden zullen we er alles aan doen om te faciliteren dat je bij ons de mogelijkheid hebt dat te leren en ontwikkelen.

Wij moedigen met name personen van kleur en personen uit andere gemarginaliseerde groepen aan om zich te kandideren – ook als je niet het gevoel hebt alle criteria precies te halen. Het is voor ons belangrijk om als organisatie een representatief beeld van studerend Amsterdam te vormen. We erkennen dat deze vacaturetekst deels voortvloeit uit onze vooraannames; hoewel we dit proberen recht te zetten, erkennen we dat dit niet altijd mogelijk is.