Historie

Ontstaan ASVA Studentenvakbond

Er bestaat vaak onduidelijkheid over de ASVA Studentenvakbond, is de naam een afkorting, is het een vakbond is het een vereniging? En waar staat het eigenlijk voor? Waar komt de naam vandaan en hoe is ASVA ontstaan?

Op 25 mei 1945 werd de Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) opgericht, dit kwam voort uit studentenverzet dat in deze tijd plaatsvond. ASVA was toen, net als nu, gesprekspartner van de UvA, lokale en landelijke politiek. Naast de politieke kant had ASVA toen al een heel aantal diensten die zij aan haar studenten aanbood: kamerbemiddelingen, kortingen, boekenverkoop, mensa en Universitaire Gezondheidszorg.

In de jaren ’60 veranderde ASVA. Onder invloed van het politieke activisme in deze jaren groeide de vereniging uit tot een activistische studentenvakbond. De vereniging viel hierdoor uiteen in de dienstentak (OBAS) en een activistische tak, de ASVA. In 1997 werden deze twee organisaties pas weer samengevoegd, en in 1999 sloot ook de Studenten Unie Amsterdam (SUA) zich aan. Door deze samenvoeging stond ASVA niet meer voor de afkorting uit 1945 en ontstond dus de organisatie: de ASVA Studentenunie.

ASVA in de afgelopen jaren

In de ruim 70 jaar dat ASVA bestaat is er veel bereikt. Zo zijn er nog steeds veel diensten: rechtsbureau, ASVA Academy, fietsverkoop en natuurlijk de studentenbalie om alle vragen van studenten te beantwoorden. Maar ASVA heeft ook haar activistische karakter behouden. ASVA was in 1969 al actief bij de Maagdenhuisbezetting en was dat in 2015 weer. Naast deze protesten heeft ASVA ook zelf een heel aantal acties georganiseerd. In 2001 is met groot succes de Bachelor-Master Manifestatie gehouden. In 2010 heeft ASVA een demonstratie op de Dam georganiseerd tegen de bezuinigingen op het onderwijs. De opkomst was met 5.000 studenten historisch hoog.

ASVA laat zich in 2012 horen tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs
ASVA posteractie tegen de Bètafusie in 2013 

In 2014 en 2016 schreef een ASVA medewerker ook twee protestsongs tegen het leenstelsel! Hij trad hier zelfs mee op tijdens de protesten op het Malieveld.

Met een schuld tot mijn pensioen
De Wet van Jet

Van unie naar vakbond

Er was veel verwarring over wat een studentenunie nou is. Daarom is vanaf maart 2022 is de naam officieel veranderd van ASVA Studentenunie naar ASVA Studentenvakbond. De titel van een vakbond past een stuk beter bij wat ASVA momenteel betekent voor de studenten van Amsterdam.

Samenwerkingen

ASVA heeft door de jaren heen niet alleen haar eigen organisatie ontwikkeld, maar ook een heel aantal andere organisaties en initiatieven opgestart. Zo ontstond vanuit ASVA de Cultureel Jongeren Pas, nu bekend als de CJP-pas. Ook heeft ASVA een studentenreisorganisatie opgericht, nu nog bekend onder NBBS-studentenreizen. Verder is ASVA begonnen met het UvA Cultureel Festival, later Amsterdams studentenfestival en nu bekend als in De Diamantfabriek. Zowel de Intreeweek van de UvA en de HvA experience, nu zelfstandige organisaties, ontstonden binnen ASVA.

Ook buiten Amsterdam is ASVA actief bezig geweest met het oprichten van organisaties, zo begon ASVA de Landelijke studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Onderzoek de studentenbeweging

Wil je meer weten van de geschiedenis van studentenbewegingen in Nederland? In het Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis ligt zo`n 65 meter aan ASVA archief opgeslagen.

Maarten van Poelgeest. In 2010 is Van Poelgeest benoemd tot erelid van ASVA vanwege zijn inzet voor studentenbelangen.

Een overzicht van de oud-besturen vind je hier.