Winter is coming
De wintermaanden naderen ons. Dat betekent dat het kouder gaat worden. Lekker de verwarming hoog zetten of een lange warme douche nemen, zit er deze winter helaas niet in. Door de stijgende energiekosten moet iedereen besparen. Studenten komen niet in aanmerking voor de energietoeslag, maar ASVA wil jou niet in de kou laten staan. Daarom zet ASVA voor jou op een rijtje wat jij kan doen om energie te besparen en ervoor te zorgen dat de kosten binnen de perken blijven. Daarnaast kan ASVA je ook helpen met het aanvragen van de energietoeslag!
Een voor de hand liggende maatregel, maar daarom niet minder effectief. Maak slim gebruik van je energie. Dat betekent: zet de verwarming lager, draag een extra trui of kruip onder een deken en douche niet te lang. Het is belangrijk om goed te ventileren, dus zet af en toe een raam of deur open. Dat klinkt misschien gek als je zoveel mogelijk warmte binnen wilt houden, maar droge lucht is makkelijker op te warmen. Hoe droger in huis, hoe sneller het opwarmt. Dit is nog belangrijker wanneer je de verwarming helemaal uitzet. Dan kan het namelijk erg vochtig kan worden in huis. Dat zorgt ervoor dat het juist kouder is en levert mogelijk andere problemen zoals schimmel op. En zet zo min mogelijk spullen voor je verwarming, zodat de warme lucht goed kan verspreiden.
Als je de handen uit de mouwen wilt steken, zijn er ook nog enkele klusjes in huis die je kan doen om energie te besparen. Plak radiatorfolie achter je verwarming, zo wordt de warme lucht de kamer in gestuurd, in plaats van dat het tegen de muur blijft hangen. Haal tochtstrips bij een bouwmarkt zodat de warme lucht niet de kamer verlaat en er minder koude lucht binnenkomt. Vervang je lampen voor LED-lampen, let hierbij ook op het energielabel.
Kijk ook goed naar de apparaten in je huis. Zitten er misschien energieslurpers bij? Oude apparaten zijn vaak een stuk minder zuinig dan nieuwe apparaten. Kijk bij het aanschaffen van nieuwe apparaten naar het label, het liefste wil je een A++-label. Zorg ervoor dat apparaten helemaal uit staan en niet bijvoorbeeld op stand-by. Was alleen als je een volle was hebt, en doe dit het liefst op 30 graden. Ohja en het is misschien beter om de droger even links te laten liggen (die verbruiken namelijk veel energie). En neem een waterbesparende douchekop!
Ben je na deze tips nog steeds hopeloos? MilieuCentraal heeft een nog uitgebreidere lijst voor je op hun website.
Laat je verhuurder je huis isoleren
Dit zijn tips met kleine maatregelen en dingen waar je zelf op kan letten, maar hoe goed je huis is geïsoleerd is natuurlijk ook van grote invloed je energieverbruik. Nu zijn grote maatregelen zoals dubbelglas of dakisolatie de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Heb jij het idee dat jouw huis beter geïsoleerd moet worden en wil je dat duidelijk maken aan je verhuurder? WOON! Kan je helpen, zij hebben een stappenplan waarmee jij je verhuurder hopelijk kan overtuigen. Mail naar energie@wooninfo.nl voor meer informatie.
Advies op maat
Wil je specifiek weten welke stappen je kan ondernemen in jouw huis, maak dan gebruik van de gratis energiecoach die WOON! aanbiedt. Deze coach komt dan kijken naar jouw energieverbruik, waar er in jouw huis nog op te besparen valt en je krijgt enkele bespaarproducten. Let op: de dienst vanuit WOON! is alleen beschikbaar in Amsterdam, en de wachttijd is op dit moment gemiddeld 4 tot 8 weken. Gemeente Diemen heeft zijn eigen energiecoaches, je kan hier een afspraak maken. Voor gemeente Amstelveen klik hier. WOON! Is ook nog opzoek naar vrijwilligers die energiecoach willen worden vanaf januari/februari. Het kost hooguit een paar uurtjes per week van je tijd en je helpt anderen goed de winter door te komen. Voorkennis is niet nodig. Kijk hier voor meer informatie.
Geen recht op energietoeslag omdat je student bent? ASVA helpt!
De gas- en elektriciteitsprijzen zijn de afgelopen tijd de lucht in geschoten. De overheid heeft besloten een energietoeslag aan te bieden aan mensen tegemoet te komen met het betalen van hun rekeningen. Alle Nederlanders met een laag inkomen en weinig vermogen krijgen 800 euro. Ongeacht of hun energierekening daadwerkelijk is gestegen. Studenten zijn in de meeste gemeentes uitgesloten van deze toeslag. Wij vinden dat onrechtmatig. Studenten worden namelijk zonder rechtvaardigingsgrond gediscrimineerd. De NOS sprak daarover een aantal juristen die daar hetzelfde over denken.
Samen met ASVA kan je daar iets aan doen. Jij vraagt bij je gemeente de toeslag aan en als je wordt afgewezen dan gaan we samen in bezwaar (en/of beroep). Volg het stappenplan op deze pagina en vul op deze pagina het formulier in wanneer je de aanvraag bij gemeente doet zodat we weten hoeveel studenten mee doen. Hoe meer aanmeldingen we hebben hoe sterker we staan in overleggen met de gemeente als vakbond. Daarnaast kunnen we je dan de juiste bezwaarbrieven toesturen. Op die pagina is ook een uitleg van het proces te vinden. Als je vragen hebt, mail dan naar energietoeslag@asva.nl