Energie-armoede: ASVA helpt!

Update 14-02-2023: De rechtbank Amsterdam heeft studenten gelijk gegeven! Studenten mogen niet worden uitgesloten van energietoeslag. De gemeente kan nog wel in hoger beroep. Wij houden de ontwikkelingen in de gaten. Zorg in de tussentijd dat je geen bezwaar of beroep termijnen laat verlopen.

IMPORTANT: In Amsterdam it is not possible to apply anymore. In Diemen and Amstelveen application is still possible. You need to apply with the city first and only then fill in the form below. If you have any questions you can contact energietoeslag@asva.nl.

BELANGRIJK: Heb je energietoeslag aangevraagd en ben je afgewezen? Vul onderin het formulier in, dan gaan wij je helpen met het aanspannen van een zaak tegen de gemeente. In Amsterdam is het aanvragen van de energietoeslag inmiddels niet meer mogelijk, in Diemen en Amstelveen nog wel. Woon je dus in een van deze twee gemeentes en heb je nog niet je energietoeslag aangevraagd? Doe dit dan zo snel mogelijk!

De gas- en elektriciteitsprijzen zijn de afgelopen tijd de lucht in geschoten. De overheid geeft als compensatie een energietoeslag ingesteld, maar studenten zijn in de meeste gemeentes uitgesloten van deze toeslag. Wij vinden dat onrechtmatig. Studenten worden namelijk zonder rechtvaardigingsgrond gediscrimineerd. De NOS sprak daarover een aantal juristen die daar hetzelfde over denken.

Samen met ASVA kan je daar iets aan doen: wij kunnen een zaak aanspannen tegen de gemeente namens jou. Heb je energietoeslag aangevraagd en is je aanvraag afgewezen? Vul dan het onderstaande formulier in. Hierna kunnen wij je helpen met het aanspannen van een zaak. Ook als je je energietoeslag nog niet hebt aangevraagd, kun je het formulier invullen. Stuur dan later je eventuele afwijzing naar ons op. In het stappenplan hieronder lees je meer over het proces. Let op: deze planning kan nog veranderen. Als je vragen hebt, mail dan naar energietoeslag@asva.nl

Dus ben jij:

  • Ouder dan 21 (leeftijdsgrens uit de wet)?
  • Voldoe je aan de overige voorwaarden (bijv. inkomen en vermogensgrens)?

Maar ben je afgewezen omdat je:

  • Student bent?
  • Een onzelfstandige woning huurt (je hebt geen eigen keuken), en/of
  • Te veel geld op je rekening hebt terwijl je daar ook een studieschuld tegenover hebt?

Vraag dan je energietoeslag aan bij de gemeente! Vul dan ook het formulier hieronder in, zodat wij je kunnen helpen.

Stappenplan

Stap 1: Aanvragen bij de gemeente en aanmelden bij ASVA

Je kunt nog steeds toeslag aanvragen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk worden afgekeurd, maar samen gaan we proberen dat aan te vechten. In sommige gemeente kan je het formulier niet indienen als je hebt ingevuld student te zijn. Vul in dat geval bij de opmerkingen in dat je toch wel student bent. Als ze vragen waarom je denkt toch recht te hebben op toeslag, vul je in dat je vindt dat het verboden discriminatie is om je af te wijzen, alleen omdat je student bent. Als je energierekening daadwerkelijk gestegen is, vul je dat ook in. Toeslag aanvragen kan via de volgende links: Gemeente Amsterdam, Gemeente Diemen, en Gemeente Amstelveen.

Als je dit hebt gedaan, meldt je dan onderaan de pagina aan bij ASVA. Als je hier een ondertekend machtigingsformulier aan toe voegt, kunnen wij namens jou contact houden met de gemeente en afspraken maken over de afhandeling van jouw zaak. Je kunt je onderaan deze pagina aanmelden.

Energietoeslag melden

Wij zetten ons nu in voor het verkrijgen van energietoeslag voor studenten. We zetten ons ook in voor studenten die met gedeelde voorzieningen wonen.

Sommige andere voorwaarden zijn ook ongunstig voor studenten, maar daar gaan wij niet mee aan de slag.

Als je een aanvraag hebt gedaan én een afwijzing binnen hebt, en je wilt ons machtigen om in bezwaar te gaan, vul dan het machtigingsformulier in en stuur dit naar ons via energietoeslag@asva.nl.

Mocht je meer vragen hebben, of andere problemen hebben in je woonsituatie, neem dan contact op met huisvesting@asva.nl, of ga voor juridische hulp naar rechtsbureau@asva.nl.