Energie-armoede: ASVA helpt!

De gas- en elektriciteitsprijzen zijn de afgelopen tijd de lucht in geschoten. De overheid heeft besloten een energietoeslag aan te bieden aan mensen tegemoet te komen met het betalen van hun rekeningen. Alle Nederlanders met een laag inkomen en weinig vermogen krijgen 800 euro. Ongeacht of hun energierekening daadwerkelijk is gestegen. Studenten zijn in de meeste gemeentes uitgesloten van deze toeslag. Wij vinden dat onrechtmatig. Studenten worden namelijk zonder rechtvaardigingsgrond gediscrimineerd. De NOS sprak daarover een aantal juristen die daar hetzelfde over denken.

Samen met ASVA kan je daar iets aan doen. Jij vraagt bij je gemeente de toeslag aan en als je wordt afgewezen dan gaan we samen in bezwaar (en/of beroep). Vul hieronder het formulier in wanneer je de aanvraag bij gemeente doet zodat we weten hoeveel studenten mee doen. Hoe meer aanmeldingen we hebben hoe sterker we staan in overleggen met de gemeente als vakbond. Daarnaast kunnen we je dan de juiste bezwaarbrieven toesturen. Hieronder volgt een korte uitleg van het proces. Let op: deze planning kan nog veranderen. Als je vragen hebt, mail dan naar energietoeslag@asva.nl

Dus ben jij:

  • Ouder dan 21 (leeftijdsgrens uit de wet)?
  • Voldoe je aan de overige voorwaarden (bijv. inkomen en vermogensgrens)?

Maar ben je afgewezen omdat je:

  • Student bent?
  • Een onzelfstandige woning huurt (je hebt geen eigen keuken), en/of
  • Te veel geld op je rekening hebt terwijl je daar ook een studieschuld tegenover hebt?

Vraag dan je energietoeslag aan bij de gemeente! Vul dan ook het formulier hieronder in, zodat wij je kunnen helpen.

Stappenplan

Stap 1: Aanvragen bij de gemeente en aanmelden bij ASVA

Je kunt nog steeds toeslag aanvragen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk worden afgekeurd, maar samen gaan we proberen dat aan te vechten. In sommige gemeente kan je het formulier niet indienen als je hebt ingevuld student te zijn. Vul in dat geval bij de opmerkingen in dat je toch wel student bent. Als ze vragen waarom je denkt toch recht te hebben op toeslag, vul je in dat je vindt dat het verboden discriminatie is om je af te wijzen, alleen omdat je student bent. Als je energierekening daadwerkelijk gestegen is, vul je dat ook in. Toeslag aanvragen kan via de volgende links: Gemeente Amsterdam, Gemeente Diemen, en Gemeente Amstelveen.

Als je dit hebt gedaan, meldt je dan onderaan de pagina aan bij ASVA. Als je hier een ondertekend machtigingsformulier aan toe voegt, kunnen wij namens jou contact houden met de gemeente en afspraken maken over de afhandeling van jouw zaak. Je kunt je onderaan deze pagina aanmelden.

Energietoeslag melden

We vragen een hoop dezelfde vragen als de gemeente. Dit doen we om je te kunnen helpen met je bezwaar. Wij zijn het oneens met de uitsluiting van studenten voor de energietoeslag. We zijn het ook niet eens met het uitsluiten van studenten die met gedeelde voorzieningen wonen.

Sommige andere voorwaarden zijn ook ongunstig voor studenten, maar daar gaan wij niet mee aan de slag.

Als je ons wilt machtigen om namens jou contact op te nemen met de gemeente, vul dan het machtigingsformulier in en upload het in de vragenlijst.

Mocht je meer vragen hebben, of andere problemen hebben in je woonsituatie, neem dan contact op met huisvesting@asva.nl, of ga voor juridische hulp naar rechtsbureau@asva.nl. We willen wel de disclaimer meegeven dat we studenten zijn, geen professioneel rechtsbureau.