Brand in Riekerhaven: iedereen verdient een veilige woning

Op zondagochtend 13 november brak er een grote brand uit in het studentencomplex Riekerhaven in Amsterdam-West. De inwoners van het pand, allemaal studenten en statushouders, zijn hiervan het slachtoffer. Deze bewoners zijn hun woning en daarmee een van hun basisbehoeften kwijt.

Al sinds 2016 vraagt de ASVA Studentenvakbond aandacht voor veiligheid in studentencomplexen, en dagen als vandaag laten zien waarom dat nog steeds hard nodig is. Afgelopen februari werd bijvoorbeeld door storm Eunice het dak van ditzelfde complex weggeblazen. Vandaag werden de bewoners wakker met de heftige brand. Ook op andere plekken in de stad vinden vaker dit soort incidenten plaats: vorig jaar braken er verschillende branden uit in studentenwoningcomplexen op Uilenstede en aan de Krelis Louwenstraat. Ondanks de verhoogde aandacht op brandveiligheid, is het risico op brand nog steeds hoog op studentencomplexen. In een aantal gebouwen zijn er sterke vermoedens van brandstichting, wat het gevoel van onveiligheid voor deze bewoners nog hoger maakt in hun eigen woning.

Voorzitter van de ASVA Studentenvakbond Aziza Filal: ‘Er is meer structurele aandacht nodig voor de veiligheid van de bewoners. ASVA is van mening dat iedereen een veilige, goed onderhouden woning verdient en wil dat dit onderwerp prioriteit krijgt op de politieke agenda.’ ASVA betuigt haar steun aan alle bewoners en probeert een steentje bij te dragen door eten rond te brengen aan de slachtoffers die nu dak- en thuisloos zijn.