Bemiddelingskosten: waar moeten studenten op letten?

Het is ontzettend lastig om een goede en betaalbare woning in Amsterdam te vinden. Veel woningen die worden aangeboden zijn tijdelijk en de wachttijd bij Studentenwoningweb is ontzettend lang. Veel studenten kiezen er daarom voor om via een bemiddelingswebsite of -bureau een kamer te zoeken, waar je tegen betaling op huurwoningen kan reageren. Maar wat veel studenten niet weten is dat de Hoge Raad sinds 25 oktober 2015 heeft besloten dat voor deze vorm van bemiddeling geen geld meer mag worden gevraagd.

Huurders opgelet!

Ondanks deze wetgeving worden er nog steeds onrechtmatig bemiddelingskosten gevraagd. Zo waarschuwde het Wijksteunpunt Wonen onlangs voor Amsterdamse bemiddelaars die huurders bemiddelingskosten in cash laten betalen om zo de nieuwe wetgeving te ontduiken. Weet dus dat je volledig in je recht staat om deze kosten niet te betalen. Buiten de huur, servicekosten en borg mogen er geen extra bemiddelingskosten in rekening mogen worden gebracht. Let op! Er is een uitzondering. Als een bemiddelaar in opdracht van de huurder op zoek gaat naar een specifieke woning mogen hier wel kosten voor worden gevraagd.

In het verleden bemiddelingskosten betaald?

Dan is de kans groot dat je deze kan terugvorderen. De Woonbond kan je hier mee helpen. Check eerst met de Deurwaardercheck of jij je kosten kan terugkrijgen. Vervolgens kun je deze brief naar de bemiddelaar sturen.