Afgelopen weekend trok PVV-leider Wilders de stekker uit de gedoogcoalitie, waarop het kabinet viel. Premier Rutte en consorten gaan tot de nieuwe Kamerverkiezingen demissionair verder. Dit heeft tot gevolg dat een aantal wetsvoorstellen dat nog op de plank lag controversieel zal worden verklaard en dus niet worden doorgevoerd voordat er een nieuwe coalitie is gesmeed. Welke plannen voor het hoger onderwijs blijven daardoor, althans voorlopig, in de ijskast?
De langstudeerboete is weliswaar al door zowel de Tweede als Eerste Kamer aangenomen, maar er schuilt hier een addertje onder het gras. Doordat het euvel van de deeltijdstudenten nog niet is opgelost kan het hele wetsvoorstel, dat studenten met meer dan een jaar studievertraging vanaf september een flinke boete bezorgt, wellicht worden opgeschort, aldus de Landelijke Studenten Vakbond.
Daarnaast staat het afschaffen van de basisbeurs voor de masterfase en diens vervanging door een leenstelsel op losse schroeven, evenals het inkorten van het OV-reisrecht met twee jaar. Deze wetswijzigingen zouden deze week worden besproken, maar de huidige politieke situatie maakt dit logischerwijs onmogelijk. De kans lijkt daarom klein dat ze vanaf komend collegejaar zullen gelden. Zo gaven GroenLinks en de ChristenUnie al aan deze plannen van staatssecretaris Zijlstra controversieel te willen verklaren.
Deze week wordt duidelijk op welke beleidsterreinen het demissionair kabinet verder mag onderhandelen van de Kamer. Dan zal moeten blijken of studenten opgelucht adem kunnen halen of toch rekening moeten houden met bovenstaande maatregelen.
Update: “Studeren is investeren” is tijdens de regeling van maatregelen van de agenda van de Tweede Kamer afgehaald. Dit betekent dat de maatregel hoogstwaarschijnlijk niet meer voor september 2012 kan worden doorgevoerd. Ten minste een jaar langer masterstufi dus!