Malieveldprotest richt zich op Eerste Kamer

Afgelopen vrijdag was er op het Malieveld in Den Haag een grote manifestatie tegen het leenstelsel. ASVA was hier aanwezig en ondersteunde de manifestatie door veel ordediensters te leveren. De manifestatie werd georganiseerd door een landelijke coalitie van veertien (jongeren)organisaties en trok ruim vijfduizend betogers. Zij gaven een duidelijk signaal af aan de senatoren van de Eerste Kamer. Daar wordt het leenstelsel nog besproken en kan het nog afgestemd worden.

            Tijdens de drie uur durende demonstratie waren er verschillende sprekers en optredens. De dag begon met een protestmars vanaf de Haagse Hogeschool naar het Malieveld. Daar begon om 13 uur het programma en hadden ongeveer 5000 tegenstanders zich verzameld om hun mening te geven over de plannen van de minister. Allereerst verwelkomde Tom Hoven, woordvoerder van de coalitie, iedereen op het Malieveld. Daarna volgde het geluid van een bezorgde scholier, die met de huidige plannen volgend jaar te maken zou krijgen met het leenstelsel. Annelot Lutteman, voorzitter van het LAKS, hield een vlammend betoog over haar zorg over afnemende studentenaantallen, financiële barrières en slechte voorlichting die gepaard gaan met het wetsvoorstel van het leenstelsel. Haar aandachtspunten werden meteen meegenomen in een debat tussen de voor- en tegenstanders van het leenstelsel uit de Tweede Kamer. Voorstanders stelden dat het leenstelsel geld voor de kwaliteit van onderwijs mogelijk maakt. Tegenstanders verweten voorstanders dat ze de toegang tot hoger onderwijs moeilijker maken; er minder mensen zullen studeren en dat het onduidelijk is waar het geld heengaat. Onze eigen Jan Jetze heeft tijdens de manifestatie zijn protestlied gespeeld op het podium. Met hem zong het Malieveld mee: “mede mogelijk gemaakt door Jet, en het kabinet!”

            De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kwam ook om haar eigen beleid te verdedigen en studenten uit te leggen waarom het leenstelsel er zou moeten komen. Ze werd echter uitgejoeld en bekogeld door de studenten en scholieren die het duidelijk niet met haar plannen eens zijn. Toen de minister haar verhaal had gedaan vertrok ze en was het woord aan Tom Hoven om te reageren. Deze keurde namens de hele coalitie van jongerenorganisaties, en dus ook ASVA, de plannen van de minister af. De haast waarmee de minister het leenstelsel wilt doorvoeren baart zorgen, de toegang zal verslechteren en lenen wordt de norm. Dit alles terwijl hogeropgeleiden zo belangrijk zijn voor een land als Nederland die het bij uitstek van de kenniseconomie moet hebben als enige interessant exportproduct.

Het woord is nu aan de Eerste Kamer. Luistert zij naar de zorg van studenten, scholieren, ouders, maar ook de Raad van State en het NiBud? Of zal ze meegaan in de haast van de minister en toekomstige studenten een lening opzadelen met een hoge schuld?

ASVA kan zich niet vinden in de plannen van de minister en blijft tegenstander van het leenstelsel. Het eerste grote signaal is gegeven. Samen met de LSVb en het ISO wordt nu gekeken naar verdere stappen om dit wetsvoorstel te stoppen.