Hoe motiveer je jezelf tijdens quarantaine?

Nu de HvA de rest van het studiejaar geen fysieke lessen meer gaat verzorgen en de UvA tenminste tot 1 juni doorgaat met thuisonderwijs, ontkomen we niet aan online colleges. Hele dagen thuis zitten komt de motivatie niet ten goede. Met deze tips bereid jij je er het beste op voor.

Download applicaties tijdig en zorg dat je goede wifi hebt
Heb je werkcolleges via ZOOM, Skype of Teams? Zorg er in elk geval voor dat je deze apps tijdig gedownload hebt om stress te voorkomen. Deze apps vergen overigens veel van je internetverbinding, dus zorg ervoor dat je niet ondertussen via een andere computer in je netwerk iets aan het downloaden of streamen bent.

Mail de docent als je iets niet begrijpt
Ging het tijdens het onlinecollege net iets te snel of is er een gedeelte in de materie die je niet begrijpt? Je kunt docenten nog steeds mailen! Daarnaast kun je ook een call inplannen met een van je studiegenoten om stof die je niet begrijpt te bespreken.

Leg je telefoon weg
Het lijkt zo’n makkelijke tip tijdens het studeren, maar het vraagt aardig wat discipline om je telefoon niet bij je te houden en zeker als je thuiswerkt. Leg hem in een andere kamer of ruimte en spreek met jezelf af wanneer je hem weer mag ophalen. Ook al lijkt een paar berichtjes tussendoor versturen niet heel kwalijk, het haalt je wel steeds uit je concentratie. Je wint er dan ook echt tijd mee door je telefoon weg te leggen. Dan moet je natuurlijk niet stiekem via WhatsApp-web toch gaan appen.

Breng structuur aan in je leven
Hoe verleidelijk het ook is om elke dag uit te slapen, om 10 uur ‘s avonds te beginnen aan school of gewoon de hele dag te Netflixen, op de lange termijn levert het je alleen maar stress en slechte studieresultaten op. Spreek met jezelf af dat je door de weeks rond een bepaald tijdstip wakker wordt, en maak een to-do list (een realistische, zodat je je er ook aan gaat houden). Het constant aanpassen van je ritme en het gebrek aan structuur maakt je uiteindelijk alleen maar moe en energieloos.

Beloon jezelf en haal af en toe een frisse neus
Zorg ervoor dat je jezelf beloont met dingen die je motiveren; als je twee uur goed gestudeerd hebt mag je best even een YouTube filmpje kijken, een spelletje spelen of een lekkere snack eten. Daarnaast mag je af en toe alleen een naar buiten (om een frisse neus te halen, denk wel aan de anderhalve meter afstand!). Dit houd je scherp.

Voel je je alleen? Videobel met een van je vrienden
We zijn super creatief geworden door de social distance: online VrijMiBo’s, spelletjes spelen Houseparty of gewoon even een-op-een bellen met je vrienden. Ook al is het makkelijk om door te Netflixen in plaats van deel te nemen aan een Skype groepsgesprek, het hebben van menselijk contact doet je echt goed! Probeer een à twee keer per week met je vrienden of familie te Skypen. Lukt het even niet om een afspraak in te plannen? Je mag altijd aan de online VrijMiBo van ASVA deelnemen (stuur ons even een berichtje bij interesse!).

ASVA helpt jou!
Gaat er door de coronacrisis iets niet goed op de HvA, UvA, je opleiding? App of mail ons waar je tegenaan loopt. Wie weet kunnen wij je helpen! Verder hebben wij ook een uitgebreide informatiepagina over de coronacrisis. Informatie van de HvA vind je hier en de info van de UvA hier.