Het bedrag dat studenten lenen is in de afgelopen jaren bijna verdubbeld. Bedroeg de landelijke gemiddelde schuld na afstuderen in 2004 nog 7.939 euro, in 2010 kwam dit bedrag uit op 14.657 euro. Dat blijkt uit onderzoek van de ASVA studentenvakbond en Folia en Havana, de bladen van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam.
Uit de enquête kwam ook naar voren dat Amsterdamse studenten veel meer lenen dan studenten uit andere steden; de gemiddelde schuld van de hoofdstedelijke student ligt 1.200 euro hoger en komt op een bedrag van 15.858 euro. Lodewijk Berkhout, voorzitter van ASVA, is niet verbaasd over deze cijfers. ‘Alleen al de huur in Amsterdam is hoger dan in andere steden. Dan moeten studenten al snel meer lenen.’
De reden waarom studenten lenen is verschillend: het geld gaat op aan boeken en collegegeld, maar ook aan reizen, etentjes en andere vrijetijdsbesteding. Voorts blijkt dat 34% van de ondervraagde studenten geen idee heeft hoe hoog zijn of haar schuld is en dat 70% van de ondervraagden zich zorgen maakt over zijn of haar studieschuld.
Ewald Engelen
CampusTV heeft inmiddels een item gemaakt over de uitkomsten van het onderzoek. Ze vragen Ewald Engelen (Professor of Financial Geography) naar een verklaring voor de hoge studieschuld van Amsterdamse studenten. “Dat heeft natuurlijk alles te maken met de duurte van de stad Amsterdam. En die kostbaarheid van die stad zit m natuurlijk vooral in allerlei uitgaansactiviteiten en wellicht ook in het zichzelf kleden als filmsterren. En dat geeft aan dat men zich voor een deel in de schulden steekt niet om te studeren en boeken te kopen of een laptop te kopen maar dat men dat voor een deel consumptief gebruikt om een leuk leven te leiden. En daar is het natuurlijk eigenlijk niet voor bedoeld. Ik zie studenten rondlopen met kleren, met Louis Vuitton-tasjes en dat soort dingen. Ik kan niet beoordelen of het echt of nep is, daavoor kom ik niet dichtbij genoeg, bij de dames die die tasjes met zich meedragen. Maar je ziet mensen rondlopen met kleding, met accesoires, waarvan je denkt: waar financier jij dat in hemelsnaam van?’
ASVA is verbaasd over de verklaring van Engelen: Wij kennen geen enkele student met een Louis Vuitton-tas. Bovendien zou de studieschuld dan nog hoger zijn gezien de prijs van dit soort tassen (rond de 3.000 euro). Engelen vindt dat studenten zich kleden als filmsterren, dat vinden wij een compliment. Het zijn echter subjective observaties die Engelen geeft, het is geen onderbouwde verklaring.
ASVA wijt de verhoogde studieschuld van Amsterdamse studenten aan de huurprijs van studentenkamers. De gemiddelde huurprijs van particuliere kamers is in Nederland gemiddeld 350 euro, in Amsterdam 500 euro.