Afgelopen week stuurde de ASVA studentenvakbond een persbericht rond over de kwalijke zaak dat studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) door een fout van de UvA ineens alsnog duizenden euro’s extra moesten betalen aan collegegeld. Deze studenten zijn bezig met een tweede studie en doen hier langer dan de nominale studieduur over. Hoewel zij zich via studieadviseurs en de collegegeld wizard lieten voorlichten en hen werd verteld dat ze slechts 1.700 euro zouden gaan betalen, kregen zij de afgelopen maanden alsnog te horen dat ze instellingscollegegeld moeten betalen. Dat bedrag kan oplopen tot meer dan 10.000 euro.
ASVA vindt dat de UvA verantwoordelijk is voor deze fout en wil daarom dat deze studenten worden gecompenseerd. Helaas wil de UvA tot nu toe nog niet toegeven en beroepen ze zich op de ‘zorgplicht’ van de student zelf. Onzin, vindt ASVA, want als studieadviseurs de regels niet eens kennen, hoe moeten studenten het dan snappen? We gaan daarom opnieuw met de UvA in gesprek en willen dat er een generaal pardon voor deze groep komt.
Ben jij een student die bezig is met een tweede studie en heb jij van de UvA te horen gekregen dat je alsnog meer collegegeld moet gaan betalen? Of vrees je dat je onder die categorie valt? Kom dan naar de voorlichtingsavond die op dinsdag 28 februari om 19.00 zal plaatsvinden. De locatie is Roeterseiland, gebouw E, zaal 0.04. Advocaat Maarten Kalwiek, advocaat bij de rechtszaak tegen universiteiten over het instellingscollegegeld en expert op dit gebied, zal aanwezig zijn om de juridische opties over dit probleem door te spreken. Ook zullen we een helpende hand bieden met het schrijven van je bezwaar en de vervolgprocedure bespreken. Samen kunnen we er hopelijk voor zorgen dat deze vreselijke maatregel van de baan gaat.
Zie ook http://www.stcau.nl/wordpress/ voor meer informatie over de rechtszaak die ‘stichting collectieve actie tegen universiteiten’ op dit moment voert samen met advocaat Maarten Kalwiek