Young & United; Loon naar werk!

Als je 18 bent krijg je tal van rechten. Je mag stemmen, gekozen worden, auto rijden, alcohol drinken, enzovoorts. Je wordt in alle opzichten als volwassen beschouwd, behalve als je werkt… dan krijg je tot je 23e veel minder dan het normale minimumloon en moet je het doen met een minimumloon. Veel studenten kunnen nu al amper rond komen en moeten dankzij het leenstelsel ook nog eens flink gaan lenen. Daarom verdienen jongeren en studenten loon naar werk! ASVA zet zich als coalitiepartner van Young & United in voor meer vaste banen voor jongeren en een volwassen minimumloon vanaf 18 jaar!

Het bestaande beeld is dat jongeren werken om ‘overbodige spullen’ te kunnen kopen. Oftewel: hun werk is een bijbaan, het is niet echt nodig. Niets is echter minder waar. Er zijn zo’n 350.000 jonge volwassenen die simpelweg moeten rondkomen van hun baan. Denk aan de werkende jongere die niet meer studeert of naar school gaat. Tegelijkertijd werken ook verreweg de meeste studenten niet meer voor ‘luxe’, maar om hun studie of levensonderhoud te kunnen betalen. Die krijgen met de komst van het leenstelsel nog moeilijker om genoeg geld bij elkaar te krijgen. Daarom verdienen zij ook loon naar werk!

Van de Nederlandse jongeren kan maar 15% financieel op eigen benen staan. Voor 18-jarigen is het minimumloon voor full-time werk 683,30 per maand, 4 euro per uur. De helft van het normale minimumloon. Daar kun je niet van leven. Banen waar je mee kunt rondkomen zijn er haast niet, een kruimelcontractje kun je krijgen, waarbij je elk moment op straat kan staan.

In een stad als Amsterdam is het alleen maar moeilijker om een baan voor eerlijk loon te vinden. Studentenkamers zijn hier het duurst en de kosten voor je levensonderhoud liggen vele malen hoger dan in de rest van Nederland. Door de komst van het leenstelsel zullen jongere eerder gaan studeren en wordt het een prestatie als je op je 23ste nog studeert. Als je tijdens je studie wilt rondkomen moet je opzoek naar een baantje. Met het huidige minimumloon verdien je nooit genoeg om rond te komen. Tijd voor loon naar werk! Studenten zijn volwassenen en verdienen een volwassen loon!ASVA is daarom coalitiepartner van Young en United en zet zich samen met de FNV, LSVb, DWARS, JS en vele andere in voor een eerlijk loon voor jongeren. Daarbij hebben we ook jou hulp nodig!

Hou de website van Young&United in de gaten voor updates en acties. Samen kunnen we het minimumloon voor jongeren afschaffen en krijgen jongeren en studenten in de toekomst een eerlijk loon!