Wat valt er op studenten te verdienen?

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat een hoop toekomstige studenten druk opzoek zijn naar een plekje in de stad waar ze gaan studeren. Het is een permanent probleem; betaalbare studentenhuisvesting. In onze hoofdstad Amsterdam is het al helemaal een groot probleem. De woningmarkt is krap en voor studenten is haast geen plek. De plek die er is wordt duur verkocht. Studentenkamers van boven de €500,- zijn eerder standaard dan uitzondering. Met de komst van het leenstelsel krijgen toekomstige studenten het al pittig en als het gaat om een kamer ligt uitbuiting nog altijd op de loer.

Maar wat wordt er eigenlijk verdiend over de rug van studenten? Yournalism gaat samen met de hogeschool- en universiteitsbladen van de grote studentensteden, het huisbazenimperium in kaart brengen. Ook hier in Amsterdam doet Folia mee.

Yournalism wil met jou hulp berekenen wat huisjesmelkers, studentenhuisvesters en vastgoedontwikkelaars verdienen aan studentenkamers.

Worden studenten uitgebuit?

Met uitgebreid dataonderzoek komen ze aan veel informatie maar dat is niet genoeg. Daarom roepen ze jou (student, kamerbewoner, kamerzoekende en alles daar tussenin) op om deze enquête in te vullen over jouw huisbaas.

Dat kan helemaal anoniem! Met jullie hulp geven we het beestje een naam, wie profiteert er van studenten en wat is daar aan te doen.

Deel daarnaast ook het onderzoek onder je vrienden en medestudenten. Zo wordt de enquête zo veel mogelijk ingevuld en komen er meer resultaten naar boven. Maar deel het ook onder je ouders, buren, familie enzovoorts. Misschien kunnen zij wat doneren voor het onderzoek. Yournalism zet zich in voor meer onderzoeksjournalistiek. Dit verhaal zou er niet komen zonder donaties, omdat kranten en andere nieuwsredacties zich er niet mee bezig houden.

Wil jij dat dit verhaal er wel komt? Help dan mee door een donatie of het invullen van de enquête!