Woningdelen, ken je rechten!

Veel studenten in Amsterdam wonen op kamers of doen aan woningdelen. Daar zijn wel regels aan verbonden. Lang niet alle verhuurders houden zich aan die regels waardoor sommige studenten het risico lopen hun woning kwijt te raken. Onterecht, want waarom zouden studenten moeten opdraaien voor de praktijken van verhuurders die zich niet aan de regels houden?



Een Amsterdamse pandeigenaar verbouwde in 2013 zonder vergunning maar liefst zeven panden in de Van Bossestraat om te verhuren aan studenten. Na onderzoek van de gemeente en de Belastingdienst heeft deze eigenaar een boete van in totaal 288.000 euro opgelegd gekregen. Een deel daarvan is voor rekening van de bemiddelaar gekomen die via facebook studenten wierf om in de panden te komen wonen.



In plaats van dat de bewoners hun eigen contract kregen aangeboden stond het volledige huurbedrag van meerdere kamers op naam van één enkele student. Op het eerste gezicht lijkt het dan net alsof die ene bewoner de woning onderverhuurd aan zijn of haar medestudenten. Dit heeft de verhuurder zo geregeld om te kunnen beweren dat het gaat om onderhuur in plaats van illegale kamerverhuur. De verhuurder heeft in dit geval de huurders gevraagd de woning te verlaten omdat deze situatie niet kon worden getolereerd door de gemeente.



Het bovenstaande voorbeeld is niet uniek. Meerdere particulieren in Amsterdam laten hun vastgoed tot studentenkamers verbouwen en bieden vergelijkbare constructies aan. Een hoop studenten betalen dus flinke prijzen voor hun kamer maar krijgen er weinig zekerheid voor terug.



Wat kan ik zelf doen?

Informeer jezelf! Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor het vormen van een woongroep, het verkrijgen van een vervangende woning of financiële compensatie van de verhuurder. Dus laat je niet uitmelken en ken je rechten.



Donderdag 29 januari organiseert het Wijksteunpunt Wonen Zuid een informatiebijeenkomst voor iedereen die vragen heeft over dit onderwerp. De avond start om 19:00  in de ‘Coffee Corner’ van het Huis van de Wijk Rivierenbuurt, Rijnstraat 115.



Meer informatie over woningdelen is te vinden op: http://www.wswonen.nl/2015/01/zuid/woningdelen-mag-dat/



Het Wijksteunpunt Wonen is een onafhankelijke organisatie en gaat vertrouwelijk om met informatie van haar cliënten. Ook huurders met twijfelachtige huurcontracten of woonsituaties kunnen gerust terecht voor advies en ondersteuning.