Studieverenigingenoverleg UvA #3

Vol goede moed zijn besturen van studieverenigingen van de UvA het nieuwe jaar ingegaan. De meeste besturen zijn halverwege hun bestuursjaar; sommige wisselen in februari. Een goed moment om te kijken naar zaken als acquisitie en alumnibeleid. Houden verenigingen zich hiermee bezig? En zijn ze succesvol? Tijdens het derde studieverenigingenoverleg stonden onder andere deze punten op de agenda.

Acquisitie

ASVA’s acquisitie-expert Bram vertelde hoe hij vorig jaar acquisitie heeft gedaan voor KersVers, de introductie van de HvA. “Van geen acquisitie naar 10.000 euro, dat geeft een kick! Je kunt zoveel meer organiseren als je acquisitie doet.” Volgens Bram moet je als vereniging eerst nagaan wat je te bieden hebt. Wat is je unique selling point? Niet zo moeilijk als vereniging, denkt Bram. “Studenten zijn de toekomst!” En reclame via studieverenigingen is relatief goedkoop vergeleken met grote marketingcampagnes.

Als je op een rijtje hebt wat je te bieden hebt, ga je bellen. “Zorg dat je de juiste persoon aan de lijn krijgt en regel een afspraak. Als je langsgaat laat je zien wat de mogelijkheden of pakketten zijn die jeals vereniging aanbiedt.” Studievereniging VIA (informatiewetenschappen) heeft nog een goede tactiek: “Wij maken met alle bedrijven op de bètabanenmarkt een leuk praatje, vragen een visitekaartje en de volgende dag mailen we voor een afspraak. 40 kaartjes maal honderd euro, dat is 4000 euro. Bam!”

Alumnibeleid

Alumni of oud-studenten, houden studieverenigingen zich daarmee bezig? De meeste wel. Een actieve alumnikring levert een goed netwerk, informatie, gezelligheid en soms zelfs geld op. Het bijhouden van het alumnibestand doen verenigingen op verschillende manieren. Aan de hand van de database van de Amsterdamse Alumnivereniging (AUV), via Facebook of via LinkedIn. Verenigingen zijn het erover eens dat het belangrijk is om huidige leden nu al kennis te laten maken met de alumnikring. Pegasus werkt met een juniorlidmaatschap; bij Mercurius worden afgestudeerden automatisch lid. Is jouw studievereniging nog niet aangesloten bij het studieverenigingenoverleg? Of kon je niet bij het SVO zijn, maar wil je wel graag de notulen? Stuur een mailtje naar Tessa, onze coördinator studieverenigingen UvA (tessa.de.swart@asva.nl).