Wonen in een gouden kooi

Een kamer in The Student Hotel kost minimaal 600 euro per maand en omdat de kamers verhuurd worden als hotelkamers, heb je als student geen enkele huurrechten. Het tekort aan studentenhuisvesting wordt niet opgelost door dit soort initiatieven, integendeel: ze werken de structurele problemen van de woningmarkt in Amsterdam alleen maar in de hand.

Dit opinieartikel is geschreven door Xandra Hoek, voorzitter van de ASVA studentenvakbond, en verscheen op 26 oktober in het Parool.

Enige jaren geleden opende The Student Hotel voor het eerst de deuren in Amsterdam. Een hotel voor studenten waar je voor minimaal 600 euro per maand tijdelijk een kamer kunt huren. The Student Hotel bleek een gat in de markt. Al snel volgde een tweede vestiging en het zal niet lang duren tot een derde locatie in Amsterdam een feit is. Onlangs kondigde het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) aan 100 miljoen euro in The Student Hotel te investeren. ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool wist de Volkskrant in een interview te vertellen trots te zijn op de investering, omdat deze woongelegenheid creëert voor studenten en de leefbaarheid van de stad stimuleert. Met deze investering zullen misschien veel pensioenen veiliggesteld worden, maar de gemiddelde student is er totaal niet bij gebaat.

Een kamer in The Student Hotel is volgens ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool weliswaar duur, maar betaalt zich dubbel en dwars uit. Studenten hebben immers steeds vaker behoefte aan luxe, dat blijkt wel uit hoe vol het hotel zit. Hierin schuilt een onjuiste redenering. The Student Hotel beantwoordt misschien de behoefte van internationale of shortstay studenten met een groter budget, maar voor de gemiddelde Nederlandse en internationale student is The Student Hotel te duur en sluit een hotelkamer niet aan bij de woonwensen.  De Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van Kences gaf in 2013 al aan dat studenten, met de afschaffing van de basisbeurs in zicht, een goedkope kamer met gedeelde voorzieningen boven een duurdere zelfstandige woning met meer luxe verkiezen. Dat studenten er toch voor kiezen in The Student Hotel te verblijven is dus niet omdat zij behoefte hebben aan luxe, maar simpelweg uit een pure noodzaak om te wonen.

Ook is het de vraag hoe luxe het wonen in een hotelkamer eigenlijk is. Je bent per slot van rekening een hotelgast met een beperkte vrijheid om van je kamer een eigen plek te maken. Bewoners van The Student Hotel hebben geen huurcontract, maar huren een kamer in een hotel. Omdat de kamers worden verhuurd als hotelkamers, vallen deze niet onder de reguliere prijswetgeving en kan The Student Hotel de hoofdprijs vragen. Je beroepen op huurrechten is vervolgens niet mogelijk.

Dat het ABP ervoor kiest te investeren in een van de meest winstgevende projecten op het gebied van studentenhuisvesting in Nederland is ergens wel begrijpelijk. Je zou het zelfs een slimme keus kunnen noemen. Helaas moet het ABP hier toch nog even met de neus op de feiten worden gedrukt: het tekort aan studentenhuisvesting wordt niet opgelost door initiatieven als The Student Hotel. Integendeel: dergelijke initiatieven werken de structurele problemen van de woningmarkt in Amsterdam alleen maar in de hand. Het is een illusie om te denken dat projecten als The Student Hotel de studentenwoningmarkt stimuleren. Door onder andere landelijk wetgeving hebben woningcorporaties en kleinere particuliere investeerders vaak geen investeringsruimte om oude kantoorpanden te transformeren tot betaalbare studentenhuisvesting. Grote vastgoedinvesteerders zoals The Student Hotel hebben deze investeringsmogelijkheden wel, maar doen dit vanuit een winstoogmerk. Helaas zijn het studenten die dit in hun portemonnee terugzien.

Wortmann-Kool moet zich goed realiseren dat niet een behoefte aan luxe, maar het structurele woningtekort in Amsterdam het succes van The Student Hotel veroorzaakt. The Student Hotel is een gouden kooi voor de gemiddelde Amsterdamse student. Dat het ABP miljoenen steekt in The Student Hotel, is daarom op zijn minst opmerkelijk te noemen. Als je als organisatie claimt maatschappelijk betrokken te zijn, investeer dan in betaalbare studentenwoningen en kijk naar mogelijkheden om de woningmarkt recht te trekken.