Verdrukking van jongeren en studenten op Amsterdamse huizenmarkt

Vorige week dinsdag 14 februari hebben ASVA studentenvakbond en de Jonge Socialisten (JS) in Amsterdam actie gevoerd bij het wooncomplex North Orleans. Dit complex is een nieuw dieptepunt in de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt. In plaats van de beloofde studentenwoningen heeft de eigenaar besloten om de kamers van 30 vierkante meter te verhuren voor 1250 euro per maand exclusief servicekosten. Dit zijn belachelijke hoge huurprijzen die niet alleen voor studenten maar ook voor jongeren onbetaalbaar zijn.

Door een wijziging in het woonwaarderingsstelsel, de gekte op de huizenmarkt en een slapende Gemeente Amsterdam zijn deze torenhoge huurprijzen mogelijk geworden. ASVA en JS zien een zorgwekkende ontwikkeling: jongeren en studenten worden de stad uitgedrukt, zoals de voorzitter van JS Ceasar Bast vorig jaar al betoogde. Alleen jongeren en studenten met een dikke portemonnee kunnen op deze manier het permitteren om in Amsterdam te wonen.

De Gemeente is geschokt maar kan niets doen aan deze uitwas. Wethouder Ivens zal zich echter eens goed achter de oren moeten krabben. Wat we wel kunnen doen is de huurders wijzen op hun huurrechten. Daarom gingen ASVA en JS op pad om folders met daarin informatie over huurrechten af te leveren bij het complex. Wij hopen dat de toekomstige huurders hun huur laten controleren bij de Huurcommissie om zo een eventuele huurverlaging aan te vechten.

Dit is alweer het tweede voorbeeld in korte tijd waarin op de huizenmarkt in Amsterdam misbruik wordt gemaakt van de gekte. Enkele weken geleden reageerde ASVA op de ontwikkeling van woningen voor starters in het Amstelkwartier. Daar worden ook kamers van 30 vierkante meter voor torenhoge prijzen aangeboden.

Met een nieuwe wet die onder het ministerschap Stef Blok is ingevoerd zullen we waarschijnlijk nog meer van dit soort gevallen gaan meemaken. Ook de Gemeente is huiverig voor wat er nog komen gaat. Daar is het van belang om te blijven strijden voor betaalbare studenten- en jongerenhuisvesting in Amsterdam en de Gemeente aan te sporen om zich actiever op te stellen in het toelaten van particuliere woonprojecten in de stad.