Studentenvakbond ASVA maakt zich zorgen over kamer-moties die protestrechten inperken

Studentenvakbond ASVA maakt zich zorgen over kamermoties die protestrechten inperken

Recent zijn er verschillende moties ingediend in de Tweede Kamer om protestrechten van studenten in te perken. De aanleiding hiervan zijn de Palestina protesten op de universiteiten. De kamer gebruikt het argument ‘het bestrijden van antisemitisme’. ASVA deelt deze waarden, maar ziet niet in hoe het inperken van demonstratierecht hieraan bijdraagt

“Veiligheid van Joodse studenten en het bestrijden van antisemitisme is ontzettend belangrijk en als er hakenkruisen op de universiteiten verschijnen, is dit walgelijk en dit moet bestreden worden.

We weten dat kritiek op Israël niet hetzelfde is als antisemitisme en het inperken van demonstratierecht van studenten gaat niemand helpen. De studenten demonstreren met de eis dat de Universiteiten hun banden met Israël breken. Dit omdat de universiteiten anders bijdragen aan de moord op de Palestijnse bevolking. 

Als we het over veiligheid hebben moeten we het ook hebben over de veiligheid van demonstrerende studenten. Deze hebben momenteel te maken met veel (politie)geweld. De excessen hiervan zien we in Amerika, maar ook in Nederland neemt het geweld op demonstrerende studenten toe”. Aldus Lily George, voorzitter van ASVA studentenvakbond.

Als studentenvakbond staat ASVA voor de veiligheid van alle studenten. Jodenhaat moet net zo goed bestreden worden als de medeplichtigheid van Nederlandse universiteiten aan de moord op Palestijnen. Onderwijsinstellingen mogen nooit gewelddadig zijn tegen hun studenten.

Dit persbericht is geschreven naar aanleiding van het volgende artikel: https://www.scienceguide.nl/2024/04/kamer-wil-pro-palestina-activisten-van-universiteitscampussen-weren/