“Buitenproportioneel geweld van de UvA tegen eigen studenten”: vakbonden veroordelen gewelddadige ontruiming van studentenprotest

De Amsterdamse Studentenvakbond ASVA en de Landelijke Studentenvakbond maken zich ernstige zorgen over de brute ontruiming van het studentenprotest dat gisteren plaatsvond op Roeterseiland. De protesterende studenten eisten transparantie over de banden met Israël, het verbreken van de banden met Israëlische onderwijsinstellingen en bedrijven die verbonden zijn aan het land. Het kampement is ontruimd nadat de studenten zich niet gehoord voelden door de universiteit.

Na een daglang kampement werd het protest midden in de nacht opgebroken door grote aantallen ME, inclusief politiehonden. Volgens de vakbonden stonden de actiegroep en de participerende studenten volledig in hun recht en was de ontruiming een voorbeeld van buitenproportioneel geweld van de UvA tegen haar eigen studenten: “Het recht op demonstratie is een fundamenteel recht dat koste wat het kost moet worden beschermd,” aldus Ilona Polle, vicevoorzitter van ASVA. “Deze ontruiming was niet alleen een aanval op de integriteit en veiligheid van de Amsterdamse studenten, maar ook een schending van hun democratische rechten.”

ASVA heeft meerdere meldingen ontvangen van excessief politiegeweld tijdens de ontruiming, waarbij studenten gewond zijn geraakt, waaronder de voorzitter van ASVA. “Deze escalatie had volgens de vakbonden voorkomen kunnen worden als het College van Bestuur verantwoordelijkheid had genomen voor de situatie en naar een vreedzame oplossing had gezocht.”

Het is niet de eerste keer dat de politie met harde hand een studentenprotest beëindigt. Het valt de vakbonden echter op dat de escalatie vaak juist daar begint. LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen zegt: ‘De manier waarop universiteiten met protesten omgaan is vaak ad hoc en de politie-inzet lijkt soms overdreven. Ik was zelf aanwezig op Roeterseiland, waar het grootste deel van de dag vreedzaam verliep en mensen goed voor elkaar zorgden. De escalatie begon met de inzet van de ME.'”

ASVA roept het College van Bestuur op om het recht op vreedzaam protest te respecteren en een constructieve dialoog aan te gaan om toekomstige incidenten te voorkomen. De Landelijke Studentenvakbond roept instellingen ook breder op om verantwoordelijkheid te nemen voor het vredige verloop van protesten.