Teken de petitie tegen verlaging basisbeurs

Na jarenlang verzet van studenten tegen het leenstelsel, waarin de gemiddelde schuld per student is geëxplodeerd, is vorig jaar eindelijk de basisbeurs opnieuw ingevoerd. De basisbeurs is er nu nog maar één jaar en hij dreigt alweer drastisch verminderd te worden. Vanaf september dreigt de basisbeurs voor uitwonende studenten namelijk met bijna €2000 per jaar te worden verlaagd.

De formerende partijen hebben namelijk tegen een voorstel gestemd om de basisbeurs op peil te houden. En dat terwijl BBB een motie had ingediend bij de invoering van de basisbeurs om de basisbeurs niet alleen dit jaar op peil te houden, maar elk jaar met inflatie te corrigeren.

Daarom roepen wij de kamerleden van alle partijen: houd de basisbeurs op peil en verhoog de basisbeurs mee met inflatie! Dit doen we door deze petitie te tekenen.

Waarom is het belangrijk?

De basisbeurs was vorig jaar met €2000 verhoogd ter compensatie voor de stevige inflatie. De prijs van huur en collegegeld zal in september natuurlijk niet magisch met €2000 dalen: Nederlandse steden behoren tot de duurste van Europa en de prijs van levensonderhoud blijft elk jaar sterk stijgen. Studeren zonder ongezonde schulden wordt zo onbetaalbaar voor de gemiddelde student.

In plaats van een verlaging van de basisbeurs, zou hij juist verhoogd moeten worden naar meer dan €500 per maand, aangezien de prijzen nog steeds stijgen. In 2021 heeft de Sociaal Economische Raad berekend dat destijds een basisbeurs van €476 per maand ervoor zorgt dat de gemiddelde student, met een bijbaan en eventuele bijdrage van ouders, zonder veel schulden af kan studeren. Met de inflatie sindsdien doorgerekend betekent dit dat de basisbeurs verhoogd moet worden naar €500 per maand in plaats van verlaagd naar €302 per maand.

Daarom komen studenten uit het hele land in actie! Op 18 mei 14:00 uur zullen wij in Utrecht op het Domplein protesteren tegen deze onverklaarbare verlaging van de basisbeurs. Studeren moet voor iedereen mogelijk zijn, zonder zorgen over een torenhoge schuld.

Wij roepen de Tweede Kamer op om de daling van de basisbeurs vóór september tegen te houden, want inflatie stopt niet in september!

Word lid van de whatsapp groep om op de hoogte te blijven: https://shorturl.at/jluE5