Studentenraadsverkiezingen 2017: Don’t boo, vote!

Gedurende de komende paar weken mogen alle studenten (bachelor en master) van zowel de UvA als de HvA stemmen op wie hen vertegenwoordigt in de medezeggenschap. Maar wat doet de medezeggenschap eigenlijk allemaal en waarom is het belangrijk om te stemmen? We leggen het hier kort voor je uit! 

De medezeggenschap bestaat uit zowel studenten als docenten die de belangen van, respectievelijk studenten en docenten, vertegenwoordigen en advies geven aan het bestuur van een onderwijsinstelling, in jouw geval de UvA of de HvA. Deze rechten en vertegenwoordiging zijn wettelijk vastgelegd, wat er voor zorgt dat een instelling de studenten en docenten serieus neemt en betrekt in het maken van beslissingen. 

Dit is verdeeld over verschillende niveaus: zo heb je opleidingscommissies, facultaire raden, maar ook een centrale raad. De opleidingscommissies houden zich bijvoorbeeld bezig met vakevaluaties en het verbeteren van een opleiding. Facultaire raden, een niveau hoger, houden zich bezig met zaken die een hele faculteit bezig houden, zoals roostering, werkplekken en huisvesting. De centrale raad mag stemmen over o.a. de centrale begroting van een instelling en houdt zich bezig met grote projecten die alle leden van een onderwijsinstelling aangaan. 

De medezeggenschap wordt democratisch verkozen door alle studenten. Jouw stem speelt dus een belangrijke rol, omdat de raad grote beslissingen maakt over zaken die de hele universiteit of hogeschool aangaan. We moedigen daarom alle studenten aan om zich te verdiepen in de verkiezingen en te stemmen op een student die zij vinden dat hen goed kan vertegenwoordigen voor het aankomende studiejaar. Hoe meer studenten stemmen, hoe meer de medezeggenschap van zich kan laten horen. 

Ten slotte heeft het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) dit toffe filmpje gemaakt wat dit allemaal nog even kort uitlegt. 

Mocht je nog vragen hebben over de medezeggenschap of de verkiezingen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via studentenbalie@asva.nl. Wij helpen je graag! 

Hogeschool van amsterdam

Universiteit van amsterdam

  • Wanneer? 10 mei t/m 16 mei
  • Hoe? http://www.stem.uva.nl/
  • Wie? Op de UvA kun je op verschillende partijen en studenten op die lijsten stemmen. In dit evenement kun je vinden op welke partijen je allemaal kan stemmen. Let op: je mag twee keer stemmen, op centraal niveau en op facultair niveau. 
  • Meer informatie? Kijk hier.