Serieuze veiligheidsproblemen op Amsterdams studentencampussen

Op verschillende locaties in Amsterdam hebben studenten te maken met onveilige situaties in of rond hun studentenwoning. Dit blijkt uit de meldingen die studenten de afgelopen weken hebben gemaakt bij het Meldpunt Onveilig Wonen dat de ASVA studentenvakbond onlangs opende. De incidenten die de studenten melden zijn vaak ernstig: ruim de helft gaat over inbraak, geweld, beroving of een zedendelict. “Dat studenten zulke onveilige situaties ervaren op de plek waar ze wonen is onacceptabel, maar er wordt al jarenlang weinig aan gedaan. De gemeente, woningcorporaties en de politie moeten nu echt snel met structurele oplossingen over de brug komen,” aldus ASVA-voorzitter Alba van Vliet.

In totaal kwamen er in twee maanden 39 meldingen binnen van veiligheidsincidenten op en rond studentencampussen. Bijna de helft daarvan kwam van de Spinozacampus en de naburige flats Echtenstein en Bergwijkdreef. Ook studenten op de NDSM-werf stuurden veel meldingen in. Dit studentencomplex kwam vorige week nog in het nieuws omdat bewoners daar waren beroofd en aangerand.

Nagenoeg alle meldingen kwamen van complexen gelegen aan de rand van de stad. Van Vliet: “Studenten worden nu ingezet als pioniers in gebieden die nog aan het ontwikkelen zijn, denk bijvoorbeeld aan de NDSM-werf of de Spinozacampus. Daar is ’s avonds bijna niemand op straat en dat zorgt voor onveilige situaties. Bij de ontwikkeling van studentenhuisvesting in de hele stad zal er meer aandacht moeten komen voor dit probleem.”

Het meldpunt werd begin maart gelanceerd naar aanleiding van berichtgeving over verschillende incidenten op en rond de Spinozacampus. De bedoeling van het Meldpunt Onveilig Wonen was om te inventariseren hoe ernstig en wijdverspreid het probleem is. Er komen nog steeds meldingen binnen en studenten kunnen meldingen blijven insturen op www.meldpuntonveiligwonen.nl.