Wil jij meedenken over hoe onderwijs verbeterd kan worden? Wil je strijden voor meer studentenwoningen? Wil jij je inzetten voor het welzijn van de Amsterdamse student? Solliciteer dan nu voor het ASVA bestuur 24|25! Een jaar bij ASVA is heel veelzijdig en je kan precies doen wat jij denkt dat belangrijk is voor studenten. Op deze pagina leer je meer over dit bestuursjaar.

WAT IS ASVA?

ASVA is de studentenvakbond van Amsterdam. Dit houdt in dat ASVA strijdt voor de belangen van alle 150.000 Amsterdamse studenten. Zo zetten wij ons in voor betaalbare, veilige en kwalitatieve huisvesting. Op gebied van onderwijs zijn we in gesprek met onderwijsinstellingen om zo de stem van studenten te representeren en te versterken. ASVA houdt zich ook bezig met studentenwelzijn. Studenten verdienen een diverse, veilige op persoonlijke ontwikkeling gerichte leeromgeving.

ASVA informeert, praat mee en voert actie. Terugkerende gesprekspartners zijn de gemeente, onderwijsinstellingen en woningcoöperaties. Daarnaast is ASVA onderdeel van de Landelijke Studenten Vakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg, waardoor we ook vaak meepraten over problemen op nationaal niveau.

Daarnaast is ASVA de spin in het web van het Amsterdamse studentenleven: ASVA houdt studenten op de hoogte van belangrijke onderwerpen, zoals studiefinanciering en huisvesting. Tevens verbindt ASVA studieverenigingen, ondersteunt studenteninitiatieven en bevordert een actief studentenleven door bijvoorbeeld de organisatie van de Amsterdamse Besturendag.

Om het studentenleven makkelijker te maken, biedt ASVA een aantal diensten aan. Zo helpen we studenten met al hun vragen via onze studentenbalie, voorzien we studenten van gratis rechtshulp, verkopen we goedkope fietsen, verhuren we onze bakfiets en geven we trainingen aan actieve studenten.

Bij ASVA werken circa 25 studenten in verschillende teams. Zo is het altijd gezellig op kantoor. Meer lezen over ASVA? Je kan op deze website meer info vinden over studentenhuisvesting, onderwijs, de diensten en geschiedenis van ASVA, en nog veel meer!

Bestuursleden Lily, Ilona en Quinten tijdens het Renteprotest in oktober 2023.

WAT ZOEKT ASVA IN EEN BESTUURSLID?

Als bestuurslid van ASVA ben je betrokken bij het studentenleven en het onderwijs. Je hebt een brede interesse en wilt je graag inzetten voor de belangen van studenten. Door de grote verscheidenheid aan dingen die ASVA doet is het van belang dat je snel kunt schakelen en goed bent in het overzicht bewaren. Samenwerken staat bij ASVA centraal, maar het is ook belangrijk om zelf dingen op te kunnen pakken en uit te zoeken. Je bent benaderbaar, staat stevig in je schoenen en durft je mening te geven. Daarnaast ben je leergierig, daadkrachtig en kun je zowel kritiek geven als ontvangen. Ook is ASVA een leerschool: wij verwachten niet dat je nu al alles weet over huurrecht en de onderwijsinstellingen in Amsterdam, wel dat jij graag wilt leren en hard wilt werken voor de Amsterdamse student.

ASVA vindt diversiteit belangrijk, en wij zetten ons daarom ook in om van onze organisatie een plek te maken waar alle studenten zich thuisvoelen, ongeacht afkomst, huidskleur of overtuiging. Bij onze zoektocht naar een nieuw bestuur proberen wij ons hier ook actief mee bezig te houden.

Wanneer je solliciteert, dan kan je er voor kiezen om te solliciteren op een van de vijf functies in het bestuur. (Voorzitter, Vicevoorzitter, Secretaris, Penningmeester of Algemeen Bestuurslid). Meer informatie over deze functies vind je hier.

Bestuurslid Quinten met medewerkers tijdens het Amsterdams Studentendebat.

WAT BIEDT ASVA JOU?

 • Ontwikkeling op functie specifieke taken (bijvoorbeeld contact met media of boekhouden)
 • Leren over o.a. onderwijsbeleid, huisvesting en welzijn
 • Samenwerken met bestuursgenoten en werken aan een visie
 • Samenwerken met de medewerkers en vrijwilligers van ASVA en het aansturen van studententeams
 • Veel contact met de verschillende studie- en studentenverenigingen van Amsterdam.
 • Het verschil kunnen maken voor studenten op lokaal en landelijk niveau
 • Je netwerk enorm uitbreiden, zowel lokaal als landelijk
 • Een gezellige, vaste werkomgeving op Roeterseiland
 • Onderdeel worden van een organisatie waarin gezelligheid ook belangrijk is. Zo zijn er weekendjes weg en andere leuke activiteiten
 • Een bestuursbeurs (€720,- per maand bij fulltime)

Ben je van plan om fulltime te besturen? Dan kan je misschien aanspraak maken op ”collegegeldvrij besturen”, waardoor je geen collegegeld hoeft te betalen maar wel ingeschreven kan blijven staan als student. Meer info hierover: HvA collegegeldvrij besturen / UvA collegegeldvrij besturen

TIJDSINVESTERING

Als ASVA bestuurslid werk je over het algemeen 5 dagen in de week van 10.00 tot 18.00. De voorkeur gaat uit naar fulltime bestuursleden, omdat functie specifieke taken vaak redelijk veel tijd opnemen en je hierdoor minder tijd hebt voor inhoudelijke zaken. Parttime besturen is wel een optie, als je bijvoorbeeld naast je functie nog vakken moet volgen. De minimale tijdsinvestering is 3 dagen. Als je parttime wil besturen (dus niet 5 dagen in de week) geef dan aan of je 3 of 4 dagen in de week wil besturen.

HOE WERKT DE SOLLICITATIEPROCEDURE?

Om te solliciteren stuur je de volgende documenten op naar soco@asva.nl:

 • Een sollicitatiebrief of een video van een paar minuten waarin je duidelijk de reden van solliciteren motiveert. Vertel in je brief in ieder geval iets over jezelf en je ervaring, waarom jij graag in het ASVA-bestuur zou willen, en waarom jij een hiervoor geschikte kandidaat bent.
 • Eventueel een motivatie voor een voorkeursfunctie (Functieprofielen vind je hier)
 • Je curriculum vitae

De deadline hiervoor is 7 april, maar eerder mag natuurlijk ook!

Na het ontvangen van de juiste documenten worden geschikte kandidaten uitgenodigd voor een gesprek. Na de gesprekkenronde vindt er met een aantal kandidaten een teamdag plaats, bij deze dag kun je denken aan een kennismaking en een aantal opdrachten. De teamdag zal plaatsvinden op 20 mei. Hou deze dagen dus vrij in je agenda als je solliciteert. Verdere info hierover zul je meer horen in het sollicitatieproces. Uit de kandidaten op de teamdag wordt een bestuur gevormd door de sollicitatiecommissie. Op de algemene ledenvergadering (ALV) van 11 juni worden de bestuursleden door de sollicitatiecommissie voorgedragen. Wanneer je wordt ingestemd ben jij bestuur 24|25!

Na de sollicitatieprocedure vindt er een inwerkperiode plaats. Hou er rekening mee dat de inwerkperiode begint op 29 juli en de hele maand augustus in beslag zal nemen. Na deze inwerkperiode begint jouw bestuursjaar vanaf september 2024.

WAAR MOET IK ZIJN VOOR MEER INFORMATIE?

Je bent natuurlijk altijd van harte welkom op het ASVA kantoor om te praten met het huidige bestuur! Voor meer informatie, voor een kop koffie of als je een ochtend/middag mee wilt lopen met het huidige bestuur kun je een mail sturen naar zoekco@asva.nl. De Zoekcommissie bestaat dit jaar uit:

Emma Buining
Gideon van Wijk
Lotte Dethmers
Frans van der Vlugt
Daniël van Dijken
Lily George
[Voorzitter ASVA 23|24]
Henk van den Bosch
[Secretaris ASVA 23|24]