Nieuwe tramlijnen GVB bekend: Wat verandert er voor studenten?

Het GVB heeft vandaag de lijnennetkaart bekendgemaakt. Negen van de vijftien tramlijnen krijgen een nieuwe route of verdwijnen zelfs. Welke veranderingen zijn belangrijk voor studenten?

De nieuwe lijnennetkaart, waarin de Noord-Zuidlijn gaat rijden en waarbij de tram op de Oost-West verbinding een grotere rol gaat spelen gaat vanaf 22 juli 2018 in. De volledige kaart, die vandaag gepubliceerd is, is hier te zien. De meeste lijnen behouden hun huidige lijnnummer, maar enkele lijnnummers zullen veranderen, ook dit is op de kaart te zien.

ASVA legt je hier uit wat de veranderingen in het lijnennet voor studenten betekenen.

Onderwijslocaties Weesperplein

Er gaan twee keer zoveel trams over de binnenring rijden. Dat is de route die loopt over de Weteringschans en de Sarphatistraat. Dit houdt in dat er ook twee keer zoveel trams gaan stoppen in de omgeving van de Amstelcampus (HvA) en het Roeterseiland (UvA). Niet alleen het aantal trams neemt toe, ook het aantal directe verbindingen met eindpunten stijgt van 4 naar 6. Zo is bijvoorbeeld straks ook Osdorp direct bereisbaar.

Noord-Zuidlijn en VU

De Noord Zuidlijn gaat ongeveer iedere 5 minuten rijden. Een van de eindpunten is station Zuid, in nabijheid van de Vrije Universiteit. Studenten van de VU die aan de Noord-Zuidlijn wonen of die ten noorden van Amsterdam (Purmerend, Edam en Volendam) wonen zullen met name profiteren van een kortere reistijd.

Achteruitgang voor Amsterdam West

De huidige lijn 14 die over de Dam loopt verdwijnt, daarmee verdwijnt de enige noordelijke Oost-Westverbinding. Met name voor reizigers uit West is dit negatief omdat ze hiermee hun directe verbinding met het centrum en de binnenstadcampus van de UvA verliezen. ASVA heeft zich sterk verzet tegen het opheffen van deze verbinding, maar helaas heeft dit niet mogen baten.