Geen derde of vierde golf, maar een nóg grotere woningnoodgolf

Het coronavirus heeft allerlei problemen in de samenleving blootgelegd, zo ook bij studentenhuisvesting. Een studentenwoning vinden in Amsterdam is uiteraard al jaren notoir moeilijk. Er zijn lange wachttijden en voor de meeste woningen betaal je hoge huur voor een laag aantal vierkante meters. Niks nieuws, zou je denken. Echter, met het eind van dit studiejaar in zicht blikken we vast vooruit op het volgende, en wat we daar zien voorspelt niet veel goeds.

Bovenop de normale stroom van nieuwe studenten die een kamer zoeken in Amsterdam, krijgen we er aankomend jaar een fiks aantal gegadigden bij. Verwacht wordt dat internationale studenten die vorig jaar vanuit hun thuisland aan hun studie in Amsterdam zijn begonnen, dit jaar wél hier zullen willen komen wonen. Hoewel sommigen in aanmerking komen voor een woning via hun onderwijsinstelling, hebben ze hoe dan ook niet de inschrijftijd of de netwerken die ze wel zouden hebben als ze al langer in Amsterdam woonden. Daarnaast zullen door Brexit meer internationale studenten naar Nederland willen komen en zullen de studenten die vorig jaar hun uitwisseling hebben uitgesteld dit jaar wel op het vliegtuig naar Nederland stappen. Ook zijn Nederlandse studenten vorig jaar massaal gaan studeren, want aan een tussenjaar thuis bij je ouders had je toch niks.

Al deze zaken leiden met name tot problemen omdat er al jaren tekorten in de studentenhuisvesting zijn waar onvoldoende aan wordt gedaan. Er zijn vele langlopende kwesties waar voorlopig geen echte oplossingen voor zijn. Zelfs al voor de coronacrisis werd er in de komende acht jaar bijvoorbeeld een groei van 19 procent zogenaamde studiepuntmobiele studenten (uitwisselingsstudenten) verwacht, en tevens een toename van 36 procent aan internationale diplomastudenten (3.800 en 33.000 studenten).

De woningtekorten zijn niet nieuw. ASVA zet zich al 76 jaar in voor meer woningbouw en huurdersrechten. Dit doen we door aan tafel te zitten met de gemeente Amsterdam en omstreken. We overleggen met de universiteiten en hogescholen, en met de woningbouwcorporaties. We zullen er echter geen doekjes om winden: het gaat dit jaar extra moeilijk worden om een woning te vinden. Begin daarom nu alvast met zoeken. We hebben een hoop tips verzameld in ons kamerstappenplan.

Zet je in!
Minister Blok jubelde in 2017 nog dat de woningmarkt af was. Elke student kan zien dat dit niet zo is. Op jezelf gaan wonen, een fundamenteel recht, is er voor normale studenten niet bij tenzij de overheid zich met de markt bemoeit. Wil je ook meehelpen met het onder de aandacht brengen van misstanden en ervoor zorgen dat studenten niet vergeten worden in de wirwar van woningcorporaties, gemeentelijke besluiten en onderwijsinstellingen? Er zijn verschillende manieren om bij te dragen aan deze strijd:

  • Kom bij het huisvestingsteam van ASVA werken! Jij zet je samen met andere studenten in voor genoeg goede woningen voor alle Amsterdamse studenten én je krijgt ervoor betaald.
  • Geen tijd voor een betaalde functie, maar je wilt je wel inzetten? Binnenkort gaat er een werkgroep van een start om een actie/demonstratie te organiseren. Meld je hier alvast aan!

Volg Kutkamers, het Instagramaccount waar we de kutste kamers en woonsituaties exposen, en breng deze onder de aandacht bij je medestudenten.