De ASVA Studentenvakbond komt als vakbond op voor belangen van alle studenten in Amsterdam en diversiteit en inclusie zijn daar een belangrijk onderdeel van. Diversiteit en inclusie spelen namelijk een rol in alle lagen van het Amsterdamse studentenleven. Of het nou gaat om je onderwijs, je huisvesting, openbaar vervoer of je sociale leven – het is belangrijk dat het voor jou altijd toegankelijk en veilig is om in Amsterdam te wonen, leven en studeren. Diversiteit en inclusie zijn niet functioneel, maar intrinsiek belangrijk voor een gelijkwaardige maatschappij.
Om de begrippen ‘diversiteit’ en ‘inclusie’ goed te kunnen begrijpen, hanteert ASVA de definitie van de Queensborough Community College en het rapport ‘Let’s do Diversity’ van de Diversiteitscommissie van de Universiteit van Amsterdam uit 2016.
Op dit moment zijn zowel de Hogeschool van Amsterdam (HvA) als de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het gebied van studentenpopulatie en medewerkers geen representatie van de diversiteit van de stad Amsterdam. Ook bevatten de curricula vaak koloniaal taalgebruik, een Eurocentrisch wereldbeeld en de literatuur is grotendeels geschreven door witte mannen. Daar moet verandering in komen.
ASVA als organisatie
ASVA zet zich als vakbond in voor alle Amsterdamse studenten en het is voor ASVA een doel om intern zelf een representatie te zijn van al die studenten. ASVA heeft de verantwoordelijkheid om kritisch naar zichzelf te blijven kijken, in een poging zichzelf te verbeteren. Ook praat ASVA regelmatig mee wanneer er discussies worden gevoerd over diversiteit en inclusie. Begin 2020 is er bij ASVA door de Diversiteitscommissie een visie omtrent diversiteit en inclusie opgesteld die is ingestemd door de Algemene Ledenvergadering. Het beleidsstuk geeft invulling aan deze visie en geeft sturing aan toekomstige acties op zowel interne als op externe basis. In de visie staat sociale rechtvaardigheid centraal.
Heb je vragen over dit visiedocument? Ben jij (bestuurs)lid van een studentenorganisatie en wil jij
zelf graag een soortgelijk document opstellen voor jouw organisatie? Neem dan contact op met
diversiteit@asva.nl.
Sociale veiligheid
Een groot en belangrijk onderdeel van diversiteit en inclusie is sociale veiligheid. Informatie omtrent vertrouwenspersonen wordt niet goed kenbaar gemaakt aan studenten en meldingen over sociale onveiligheid worden te vaak niet serieus genoeg genomen. Zowel de HvA als de UvA hebben websitepagina’s over vertrouwenspersonen en sociale veiligheid, maar veel informatie is ontoereikend. Een groot probleem is ook dat het in de meeste gevallen niet mogelijk is om anoniem meldingen te doen.
Op dit moment wordt er bij ASVA intern gewerkt aan een beleid omtrent sociale veiligheid, waarin zwart op wit vast zal worden gelegd dat er binnen ASVA geen ruimte is voor overschrijdend gedrag en wat de gang van zaken is als er sprake is van sociale onveiligheid. Heb je hier vragen over? Of ben jij (bestuurs)lid van een studentenorganisatie en wil jij zelf graag een soortgelijk document opstellen voor jouw organisatie? Neem dan contact op met vicevoorzitter@asva.nl.
Wat kun jij doen?
Er zijn heel veel verschillende manieren waarop jij je kunt inzetten voor diversiteit en inclusie. Om te beginnen is het heel belangrijk om je goed in te lezen over racisme, diversiteit en inclusie. Volg ASVA op Instagram , Facebook en Twitter om op de hoogte te blijven van petities, evenementen en demonstraties.
Naast ASVA zijn er meerdere andere organisaties die zich inzetten voor diversiteit in het Amsterdamse studentenleven. Neem vooral een kijkje op hun website of sociale media en woon een keer een borrel of bijeenkomst bij.
Hogeschool van Amsterdam
Universiteit van Amsterdam
- Diversity Forum
- University of Colour
- Humanities Rally
- Rethink UvA
- De Nieuwe Universiteit
- Amsterdam United
Queer studenten
Studenten met een functiebeperking
Vluchtelingstudenten
Informatie voor studentenorganisaties
Ben jij bestuurs- of commissielid van een studentenorganisatie? Probeer dan ook altijd diversiteit en inclusie mee te nemen om jouw organisatie voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te houden. Heb jij over onderstaande dingen wel eens nagedacht?
- Heeft jouw organisatie een vertrouwenspersoon? Wat is de gang van zaken als iemand een melding wil maken van sociale onveiligheid binnen de organisatie?
- Houd je je oog op diversiteit en inclusie bij het werven van nieuwe (bestuurs)leden? Maakt jouw organisatie gebruik van verschillende sociale mediaplatformen om zoveel mogelijk verschillende mensen te bereiken?
- Is jouw kantoorruimte toegankelijk voor studenten met een fysieke functiebeperking? Als het antwoord ‘nee’ is, zou je dan misschien contact kunnen opzoeken met je onderwijsinstelling hierover? En heb je er ook wel eens over nagedacht dat evenementen op externe locaties niet altijd toegankelijk zijn voor studenten met een (fysieke) functiebeperking?
- Evenementen die ’s avonds plaatsvinden en/of draaien om alcohol zijn niet voor iedereen toegankelijk. Organiseren jullie ook wel eens evenementen overdag? En zorgen jullie ervoor dat er ook altijd alcoholvrije versnaperingen zijn?
- Zijn de evenementen die je organiseert voor iedereen financieel toegankelijk? Is het mogelijk om voor duurdere evenementen of reizen in termijnen te betalen?
- Als je een evenement organiseert waar eten geserveerd wordt, wordt er dan rekening gehouden met dieetwensen en allergieën?
- Wist je dat organisaties als Our Bodies Our Voice trainingen over onder meer implicit bias geven aan (leden van) studentenorganisaties?
Ben je op zoek naar meer informatie omtrent diversiteit en inclusie? Of wil jij je graag zelf inzetten voor diversiteit en inclusie in het Amsterdamse studentenleven? Stuur dan een mail naar diversiteit@asva.nl.