Charlie Mulholland Docent van het Jaar HvA

De Docent van het Jaar verkiezing waren dit jaar wederom een groot succes. Uit ruim 5.200 stemmen kwamen zeven domeinwinnaars, welke vervolgens doorgingen in de verkiezing voor de docent van het jaar 2015. Uit het weloverwogen beraad van de zevenkoppige jury onder leiding van de Centrale Medezeggenschap kwam Charlie Mulholland van Domein Digitale Media en Creatieve Industrie als winnaar. De nummers twee en drie waren Joao Fialho Faustino van Domein Economie en Management en Douwe Huitema van Domein Bewegen Sport en Voeding.

De uitreiking van de verkiezing vond plaats tijdens de onderwijsconferentie met het thema ‘Future Proof Onderwijs’. Overige domeinwinnaars waren Rob Bijlmer, Sameha Bouhalhoul, Emran Riffi Acharki en Jos Nijenhuis. Wat de ASVA studentenvakbond betreft is docentschap een essentieel onderdeel van onderwijs. Dit onderstreept het belang van de Docent van het Jaarprijs. Het is dan ook niet voor niets dat de verkiezing al vijf jaar door studenten wordt georganiseerd en ieder jaar groter wordt. Dit jaar werd er gewerkt met een uitgebreide weging zodat elke docent, met een grote of kleine klas, evenveel kans had op de prijs. Daarnaast was er een interessante kick-off over goed docentschap.

Wat is een goede docent nou eigenlijk? In het juryrapport zijn de verschillende kwaliteiten van de top drie beschreven. Zo wordt Douwe Huitema omschreven als een progressieve docent die studenten vooral zelf laat nadenken en de dialoog met hun aangaat. Voor elke vraag wil hij een antwoord, niet zozeer van de slimste student, maar iedereen in de zaal moet zijn hersenen laten kraken. Joao Fialho Faustino wordt geroemd om zijn duidelijke structuur in het programma en de omgang met studenten. Hij doet duidelijk beroep op de zelfredzaamheid van de studenten en blijft ze stimuleren door constant feedback te geven.

Charlie Mulholland staat als een charismatische man met passie. De essentie van zijn verhaal is altijd duidelijk en wordt aangepast op zijn publiek. Mulholland weet heel goed de studenten te stimuleren om met een ander perspectief naar onderwerpen te kijken. De jury benoemt het communicatieve vermogen van deze docent zijn sterkste punt. Volgens velen is dit te wijten aan het feit dat hij dicht bij de studenten staat en dat maakt hem menselijk.  ASVA ziet een grote overeenkomst tussen alle domeinwinnaars; motivatie en passie, de belangrijkste eigenschappen voor een ‘future proof’ docent.

De ASVA studentenvakbond wil iedereen bedanken die deze verkiezingen mogelijk heeft gemaakt, in het bijzonder alle studenten die gestemd hebben.