ASVA Symposium: Student als pionier

Welke kansen bieden de buitenwijken van Amsterdam voor studentenhuisvesting? En wat kunnen studenten bijdragen aan deze wijken? Deze vragen stonden centraal tijdens het huisvestingssymposium dat de ASVA studentenvakbond organiseerde in Studio K. De woningnood in Amsterdam wordt elk jaar groter, waardoor steeds meer studenten genoodzaakt zijn hun heil te zoeken in buitenwijken.



Als opwarmer voor een middag discussie en inspiratie mocht Anton Rensink, studentbestuurder van Go West, een lichtend voorbeeld toelichten van studentenwoningen buiten de fameuze ring van Amsterdam. In het voormalig ACTA-gebouw in Nieuw-West zijn tientallen studenten bezig om van het leegstaande pand leefbare studentenhuisvesting te maken. Op korte termijn worden hier 460 onzelfstandige wooneenheden opgeleverd, verspreid over meerdere verdiepingen. Uniek aan het project is het feit dat studenten het pand zelf gaan beheren. Dat heeft zo zijn voordelen: de kale huur schommelt tussen de 185 en 215 euro. ‘Bovendien is de ligging super. Binnen een kwartier sta je met het openbaar vervoer op het Leidseplein’, vertrouwt Rensink de volle zaal toe.



Niet alleen Nieuw-West mag zich verheugen op de komst van honderden studentbewoners, ook in Zuid-Oost wordt gewerkt aan de realisatie van studentenwoningen. Emile Jaensch, wethouder Zuid-Oost, ziet de komst van studenten als directe meerwaarde voor de buurt. ‘Binnen enkele jaren wonen er duizenden studenten in Zuid-Oost. De sociale veiligheid gaat er bijvoorbeeld flink op vooruit.’ De student als positieve kracht in de uiterwaarden van Amsterdam dus. Maar wil de student zich hier wel, al dan niet tijdelijk, vestigen?



Tijdens een van de workshops die er te volgen waren werd er druk gebrainstormd over de ‘utopie van de buitenwijk’. Want hoe maak je het voor studenten aantrekkelijk om ver buiten hartje Amsterdam te gaan wonen? Allereerst de woning zelf. Die moet een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben en vooral niet te duur zijn. Daarnaast moet de student een grote mate van vrijheid hebben, wordt er geopperd. Niet alleen de woning zelf is belangrijk, minstens even relevant is de woonomgeving. Uitgaansgelegenheden, een snelle OV-verbinding en supermarkten (die ook op zondag open zijn, uiteraard) zijn essentieel in het dagelijks leven van studenten.



Elders wordt gediscussieerd over de voorwaarden die nodig zijn om studentenhuisvesting in buitenwijken te realiseren. Wim de Waard (wooncorporatie De Key) noemt het huisvesten van studenten rendabel. ‘Dat is dan ook de reden waarom wij het doen. Jarenlang hebben we geïnvesteerd in studentenwoningen, dus we verwachten van studenten dat ze de prijs betalen die bij de woning hoort. Betaalbaarheid gaat echter wel een issue worden.’ Studenten hebben immers steeds minder financiële middelen, nu de langstudeerboete is ingevoerd en de studiefinanciering op de tocht staat.



In het slotdebat werd eveneens gerefereerd aan de beperkte financiële slagkracht van de student. ‘Goedkope studentenwoningen zijn een must’, aldus Jean-Baptiste Benraad, die met zijn Transformatieteam lege panden omtovert tot studentenkamers. ‘Het ACTA-gebouw (dat momenteel wordt verbouwd tot studentenhuisvesting, red.) is misschien niet mooi, maar wel goedkoop en het ligt tenminste in Amsterdam.’ Myrthe Rijken, ASVA-portefeuillehouder studentenhuisvesting, kan zich hier in vinden. ‘Particuliere verhuurders vragen absurde bedragen voor een kamertje van 8m2 in de Bijlmer. Studenten letten vooral op de prijs die ze voor een kamer moeten betalen.’



Desalniettemin is het prijskaartje dat aan een kamer hangt niet het enige lokmiddel om de student naar bijvoorbeeld de Bijlmer te doen verhuizen. Een fatsoenlijk en snel nachtnet zou een mooi begin zijn, stelt Rijken. ‘Op dit moment rijdt er één nachtbus die er anderhalf uur over doet om, via allerlei bochten en omwegen, vanuit Zuid-Oost bij het Centraal Station te komen.’ Wethouder Freek Ossel (Huisvesting) erkent weliswaar het belang van een goed nachtnet, maar tot toezeggingen komt het helaas niet. ‘Studenten zijn een positieve factor voor Amsterdam. Maar het is niet realistisch om de metro tot diep in de nacht te laten rijden.’



Er wordt kortom nogal wat van studenten gevraagd die zich buiten de ring willen vestigen. Dat neemt niet weg dat hier veel kansen liggen voor studentenhuisvesting. ASVA zal zich dan ook blijven inzetten om het kamertekort in Amsterdam aan te pakken. Een overzicht van alle initiatieven die ASVA op dit gebied ontplooit vind je hier.


Wethouder Ossel aan het woord tijdens het
slotdebat onder toeziend oog van Myrthe
Rijken (ASVA) en Emile Jaensch (VVD Zuid-Oost)