Wat zijn de gevolgen van de Miljoenennota voor de student?

Op de derde dinsdag van september wordt traditioneel de Miljoenennota gepresenteerd. De Miljoenennota is de begroting van de overheid. Hierin staat ook hoeveel budget het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap krijgt én heeft dus gevolgen voor studenten. Hieronder de belangrijkste punten opgesomd.
Eerst het positieve nieuws:

  • De plannen om in de Masterfase een leenstelsel in te voeren zijn afgeblazen.  
  • In totaal wordt er 105 miljoen euro beschikbaar gesteld voor lerarenbeurzen. Docenten die een Bachelor- of Masterdiploma willen halen kunnen aanspraak maken op een lerarenbeurs. Dit betekent dat ca. 700 extra docenten in het Hoger Onderwijs gebruik kunnen maken van een lerarenbeurs.

Helaas is er ook slecht nieuws:

  • De langstudeerboete gaat door.
  • Studenten die meer dan een jaar extra over hun totale studie (Bachelor en Master samen) doen, krijgen geen ov-jaarkaart meer.

Een ruime Tweede Kamermeerderheid is tegen de langstudeerboete en veel studenten worden door de boete gedupeerd. Daarom betreurt ASVA het dat de langstudeerboete toch wordt ingevoerd.
Tevens vinden wij het onbegrijpelijk dat er gekort wordt op de ov-jaarkaart. De besparing op de ov-jaarkaart is voor het ministerie van OCW maar een relatief kleine besparing maar kost studenten wel veel geld. Toch kiest het Ministerie van OCW hiervoor.
Voor overige vragen over de gevolgen van deze maatregelen, jouw persoonlijke situatie of onderwijs in het algemeen kun je contact op nemen met ASVA 020 6225771 of mailen naar kennis@asva.nl