Verkiezingen medezeggenschap HvA van start

De verkiezingen voor de medezeggenschap op de HvA zijn weer van start gegaan. Door wie laat jij je vertegenwoordigen? Stem op kiesmr.hva.nl.

In april hebben alle HvA studenten en medewerkers de mogelijkheid gehad om zichzelf verkiesbaar te stellen voor de jaarlijkse verkiezingen van de medezeggenschap. Sinds gisteren zijn de stembussen voor de komende tien dagen geopend! Door wie laat jij je vertegenwoordigen? Stem op kiesmr.hva.nl.

De leden van de medezeggenschapsraden vertegenwoordigen de studenten en medewerkers van de HvA, zowel op centraal als op facultair niveau. Er worden verkiezingen gehouden zodat de studenten en medewerkers zelf kunnen kiezen welke kandidaten hen gaan vertegenwoordigen. In tegenstelling tot de medewerkers die voor twee jaar worden gekozen, worden studenten steeds voor één jaar gekozen. Daarom vinden er elk jaar studentenverkiezingen plaats.

Medezeggenschap is het recht op inspraak op jouw onderwijs. Ook is het de mogelijkheid om invloed te hebben op beleid, om beleid tegen te houden of zelf initiatief te nemen om beleid te veranderen. Het doel van medezeggenschap is het behartigen van de verschillende (studenten)belangen, maar ook het geven van kritische tegenspraak. Medezeggenschap is er om ervoor te zorgen dat er met zo veel mogelijk perspectieven en belangen rekening gehouden wordt, zodat er uiteindelijk een weloverwogen besluit kan worden genomen. Met andere woorden, medezeggenschap is cruciaal voor het goed functioneren van de HvA. Het is voor iedere student relevant om te stemmen, want het gaat hierbij om jouw belangen! 

Nieuw dit jaar is dat kandidaten voor de medezeggenschapsraad hun krachten bundelden door het starten van een studentenpartij. Deze samenwerking zorgt ervoor dat duidelijker wordt wat de inhoudelijke standpunten zijn van de personen aangesloten bij de partij. Studentenpartijen kunnen continuïteit beter waarborgen door overdracht en gaan actief op zoek naar opvolgers waardoor steeds nieuwe mensen naar voren geschoven worden. Tevens blijkt uit onderzoek van ASVA dat het opkomstpercentage van medezeggenschapsverkiezingen hoger zijn wanneer een partijenstelsel gehanteerd wordt. Het onderzoek zal binnenkort op onze website verschijnen. Ben je nieuwsgierig naar de standpunten van de nieuwe partijen? HvASociaal en HvAnders zijn te vinden op Facebook!