Studieverenigingen

Een studievereniging is van groot belang voor de student. Ze behartigt de belangen van studenten bij een of meerdere opleidingen en is bovendien de sociale spil van de opleiding. Op die manier geeft een studievereniging kleur aan het studentenleven. Studenten kunnen bij een studievereniging niet alleen terecht voor studiegerelateerde zaken zoals een boekverkoop of een congres, maar ook voor de nodige ontspanning bijvoorbeeld borrels en feesten. Deze activiteiten zorgen voor een band tussen de leden.

Vaak zijn vrijwel alle studenten die een bepaalde studie doen lid van de bijbehorende studievereniging. Een aantal studenten is actief binnen de vereniging en organiseert activiteiten. Deze studenten worden over het algemeen aangestuurd door het bestuur. Het bestuur is eindverantwoordelijk voor alles wat er gebeurt binnen de vereniging.

Actief worden binnen een studievereniging kan een leuke en leerzame aanvulling zijn op je studie. Je leert nieuwe mensen kennen en doet ervaring op in het organiseren van activiteiten. Loop eens binnen bij je studievereniging en kijk wat er te doen is! 

ASVA en studieverenigingen

De ASVA studentenvakbond ondersteunt studieverenigingen op verschillende manieren. Op de ASVA partnerverenigingenshortlist kun je overzichtelijk zien wat ASVA allemaal te bieden heeft aan studieverenigingen.

Eén keer in de zes weken organiseert ASVA een studieverenigingenoverleg (SVO). Er is een studieverenigingenoverleg voor hbo-verenigingen en een studieverenigingenoverleg voor UvA-verenigingen. Ook organiseert ASVA Academy cursussen voor bestuursleden en actieve leden van studieverenigingen. Daarnaast brengt ASVA elk jaar een bijgewerkte Verenigingengids uit met daarin alle verenigingen in Amsterdam. Deze gids wordt tijdens de introductieperiode uitgedeeld aan alle eerstejaars van de HvA en de UvA.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator studieverenigingen. Stuur hiervoor een mail naar verenigingen@asva.nl. Kijk ook bij de FAQ: daar staan nuttige tips en informatie over onder meer boekverkoop en sponsoring!