Update: ASVA ziet af van oprichting De Partij

Amsterdam, 1 april 2015

Een dag na aankondiging ziet de ASVA studentenvakbond zich genoodzaakt af te zien van oprichting van De Partij. De nieuwe studentenpartij had een einde moeten maken aan de consensusgerichte besluitvorming in de centrale studentenraad, maar kon al direct op zoveel instemmende geluiden rekenen dat ze de gewenste geloofwaardig verloor. ASVA zal zich daarom de komende tijd weer vooral moeten richten op het ondermijnen van de gevestigde orde op andere wijzen.

Ex-lijsttrekker Kyah Smaal reageert emotioneel op haar terugtrekking. “Zoveel overweldigende en positieve reacties hadden we helemaal niet verwacht. We wilden met De Partij juist een ongenuanceerd tegengeluid laten horen,” aldus Smaal. “We merkten echter al vrij snel dat het niet meer om de inhoud ging, maar om de vorm.”

ASVA-voorzitter Noeri van den Berg veinst teleurstelling over het mislukken van het initiatief. “De medezeggenschap is erg hip op dit moment. Dat is natuurlijk maar schone schijn, maar wij wilden ook graag een duit in het zakje doen. Als je echt iets wilt veranderen, moet je niet in de raad zitten. Dan blijf je alleen praten en kun je nooit het verschil maken.”

Vorige week hield ASVA nog een succesvolle actie voor meer voorzieningen voor studenten op de Roeterseilandcampus. Van den Berg: “Zoiets hadden we nooit voor elkaar gekregen als we in de raad hadden gezeten. Dan hadden we waarschijnlijk een half jaar tegen de verkeerde mensen gepraat die ons niet konden helpen. Je rechten zijn simpelweg te beperkt.”

Voorzitter van het College van Bestuur van de UvA Louise Gunning-Schepers toonde zich gisteren verheugd met de aankondiging, en gaf aan uit te kijken naar een goede samenwerking: “Ik vind het heel goed dat er zoveel partijen aanwezig zijn, en dat iedereen zich zo goed inzet. Ik zeg altijd maar zo: als je iets wil veranderen, moet je maar de studentenraad in gaan! Wij willen heel graag de dialoog aan gaan.” Helaas blijkt dus ook zij van een koude medezeggenschapskermis thuis te komen.  

Zie hieronder voor het oorspronkelijke persbericht.

Amsterdam, 31 maart 2015

Morgen lanceert de ASVA studentenvakbond haar eigen studentenraadpartij, die mee zal doen aan de centrale verkiezingen van de UvA in mei. De centrale partij, die De Partij gaat heten, is een reactie op het grote aantal decentrale partijen die de afgelopen tijd als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. ASVA gelooft met de oprichting van een studentenpartij een einde te maken aan de consensusgerichte besluitvorming in de centrale raad.

Lijsttrekker Kyah Smaal (22), die zelf zowel in de Centrale Studentenraad (CSR) heeft gezeten als bij ASVA actief is, zegt vol vertrouwen te zijn over het initiatief: ‘Ik ken beide organisaties en denk dat de CSR veel baat heeft bij een beetje actie! ASVA is altijd uitgesprokener geweest dan de CSR en ik denk dat we juist in de huidige tijden wel wat meer pit van de medezeggenschap mogen verwachten.’

Ook reageert Smaal op een mogelijke samenwerking met de nieuwe facultaire partijen: ‘Een veelgehoorde wens bij de facultaire partijen is aanpassing van het allocatiemodel, terwijl dit centraal geregeld wordt. De Partij zoekt hierin graag de samenwerking met de nieuwe partijen voor een eerlijkere verdeling van het geld aan de UvA.’ Ook over de naam van de partij doet Smaal niet geheimzinnig: ‘Zoals de afgelopen jaren duidelijk is geworden, is ASVA altijd van de partij!’

De meerwaarde van de partij zit in ervaring en durf. ASVA heeft een groot netwerk en weet al bijna 70 jaar wat er speelt onder studenten. Deze ervaring geeft ASVA-voorzitter Noeri van den Berg veel vertrouwen: ‘Wij zullen niet enkel luisteren naar het College van Bestuur, maar ook naar de student; wij gaan het echt anders doen!’