Tijdens het vorige SVO merkte Laura Benner van de Centrale Studentenraad (CSR) dat het voor studieverenigingen vrij onduidelijk was wat de CSR precies doet. Daarom gaf ze tijdens dit overleg een korte presentatie. Die begon bij de Maagdenhuisbezetting in 1969 en voerde de studieverenigingen langs de Wet Universitaire Bestuurshervorming (WUB, 1970), waarbij studenten daadwerkelijk meebestuurden, en de Modernisering Universitaire Bestuursorganisatie (MUB, 1997), waarbij studenten medezeggenschap kregen. Ook ging Laura dieper in op de rechten die de CSR heeft en de onderwerpen waar de raad zich mee bezighoudt, zoals het Instellingsplan en samenwerking met de VU.
Ook stond acquisitie op de agenda. Veel verenigingen hebben moeite met het verwerven van sponsoren of samenwerkingspartners. Vanuit ASVA Academy werd daarom begin november een acquisitietraining verzorgd. Maurits van studievereniging Etcetera (Engelse taal en cultuur) en Annelies van Off-Screen (media en cultuur) zeiden veel aan de training gehad te hebben, maar er toch nog niet echt mee aan de slag te zijn gegaan. “Acquisitie is toch nog heel abstract voor ons,” zei Annelies. Ruben van SEFA (economie en bedrijfskunde), het grote voorbeeld op het gebied van acquisitie, adviseerde een goed plan op te stellen en vooral te focussen op de ‘exposure’ die je bedrijven of organisaties te bieden hebt.
Tot slot werd ingegaan op verenigingsstructuren. Als bestuur neem je vaak gewoon de structuur over van je voorgangers, maar werkt die eigenlijk wel optimaal? Maxim van Machiavelli (politicologie), Esther van AUCSA (Amsterdam University College) en Joeri van CONGO (biologie, biomedische wetenschappen en psychobiologie) presenteerden de structuur van hun verenigingen om de discussie te openen, waarna studieverenigingen hun ideeën uitwisselden. Is jouw studievereniging nog niet aangesloten bij het studieverenigingenoverleg? Of kon je niet bij het SVO zijn, maar wil je wel graag de notulen? Stuur een mailtje naar Tessa, onze coördinator studieverenigingen UvA.