Maagdenhuis ontruimd; protesten gaan door

Zaterdag werd het Maagdenhuis door de Mobiele Eenheid (ME) ontruimd, nadat studenten en medewerkers al eerder hadden aangegeven maandagmorgen sowieso te vertrekken. Aangezien het College van Bestuur (CvB) opnieuw een verkeerde beslissing heeft gemaakt organiseren actiegroepen De Nieuwe Universiteit, Rethink UvA en Humanities Rally vanmiddag een demonstratie voor meer democratie in het hoger onderwijs. Vanzelfsprekend is ASVA hier ook bij.

Afgelopen woensdag schreven wij dat het CvB en De Nieuwe Universiteit niet tot een akkoord waren gekomen. Direct hierop besloot het CvB de actiegroep voor de rechter te dagen. De studenten en medewerkers moesten het pand direct verlaten, ondanks dat het Festival der Wetenschappen dat zij voor het afgelopen weekend hadden georganiseerd. De UvA gaf aan dat het sprak van een half miljoen euro aan schade aan het pand, iets waarvan ze later aangaven dat hier ook kosten van het Bungehuis, personeel en overige kosten onder vielen. Nadat de rechter de UvA in het gelijk stelde, kreeg zij het uitdrukkelijke verzoek van de Driehoek (politie, justitie en burgemeester) om niet in het weekend tot ontruiming over te gaan. Kennelijk was het voor dit CvB toch nodig om de ME af te sturen op haar eigen studenten en medewerkers, die al hadden aangegeven over twee dagen sowieso vrijwillig te vertrekken. Zo kwam er niet alleen een eind aan de bezetting van het Maagdenhuis, maar ook een eind aan het vertrouwen in dit CvB.

Deze destructieve houding van het CvB heeft het vertrouwen van studenten en medewerkers tot een historisch dieptepunt gebracht. Zeker 175 docenten en hoogleraren hebben daarom vanmorgen het vertrouwen in dit CvB opgezegd. Ook wij hebben vanmorgen het vertrouwen in dit CvB ter discussie gesteld. Bij een voetbalclub zou de leiding de eer aan zichzelf houden en al vertrokken zijn. ASVA-voorzitter Noeri van den Berg: ‘Dit CvB lijkt niet in staat de UvA te besturen, door structureel advies te negeren en keer op keer verkeerde beslissingen te nemen.’

Vanmiddag organiseren De Nieuwe Universiteit, Rethink UvA en Humanities Rally een demonstratie tegen dit destructieve beleid van het bestuur. ASVA is hier ook bij en roept iedereen op om hierbij aanwezig te zijn! Kijk voor meer informatie over de demonstratie  op het Facebookevent.