Lancering stichting Alfapact

Gisteren is stichting Alfapact gelanceerd! Alfapact is een initiatief van ASVA en nu uitgegroeid tot een aparte stichting. Het Alfapact strijdt voor een positievere houding tegenover de geesteswetenschappen en heeft als doel om in het maatschappelijk debat het belang en de waarde van de geesteswetenschappen te onderstrepen. Like ook de pagina Alfapact om op de hoogte te blijven!

Op 6 juni 2016 is de stichting Alfapact opgericht om te strijden voor een positievere houding tegenover de geesteswetenschappen. De geesteswetenschappen zijn een rijk en divers studiegebied. Veel van de disciplines die vandaag de dag onder de geesteswetenschappen vallen, behoren tot de meest fundamentele wetenschappen waar de mensheid zich sinds het ontstaan van de wetenschap mee bezighoudt. Helaas zien sommigen de waarde van de geesteswetenschappen niet in. Julia van Rosmalen, voorzitter van alfapact: “Het is tijd voor een drastische verandering in het maatschappelijk beeld van de geesteswetenschappen. De geesteswetenschappen dienen als gelijkwaardig aan andere wetenschapsdisciplines te worden gezien.”

De maatschappelijke onderwaardering van de geesteswetenschappen die helaas soms te zien is, beïnvloedt de toekomstige student die een beslissing moet maken over zijn studiekeuze. Aangezien tegenwoordig studies deels worden gefinancieerd op basis van instroomcijfers, heeft een slecht imago veel ongewenste gevolgen voor hoe de studies vormgegeven worden. Sommige dreigen hierdoor zelfs te verdwijnen. Van Rosmalen: “Er is grote maatschappelijke relevantie voor gespecialiseerde geesteswetenschappers. Op dit moment worden Ruslanddeskundigen erg gemist, eveneens als arabisten. Ook andere geesteswetenschappen zijn nodig voor een rijk wetenschapsgebied, bij afschaffing gaat jaren aan vergaarde kennis verloren die niet makkelijk te herstellen is. Hierom is het belangrijk dat alfapact bestaat.”

Alfapact heeft als doel om in het maatschappelijk debat het belang en de waarde van de geesteswetenschappen te onderstrepen. Om dit doel te behalen heeft alfapact een brede aanpak opgezet: een oproep naar de politiek voor een andere benadering van de geesteswetenschappen, gerichte voorlichting op middelbare scholen en bachelordagen, een herwaardering voor de expertise van geesteswetenschappers bewerkstelligen in het bedrijfsleven, en een brug bouwen naar de niet-academische wereld. Van Rosmalen: “Wetenschap is een antwoord op de menselijke nieuwsgierigheid; we willen weten hoe de wereld en de mens in elkaar zit. De geesteswetenschappen geven inzicht in belangrijke menselijke kwesties en hebben dus altijd waarde.” Het visiedocument van alfapact is te vinden op www.alfapact.nl