Check de prijs van je kamer in de huurweek

 
Nog steeds betaalt bijna 70 procent van de studenten in Amsterdam te veel huur voor een studentenkamer. De ASVA studentenvakbond, Wijksteunpunt Wonen en huurdersvereniging Amsterdam organiseren daarom van 20 t/m 22 september de huurweek. Met informatiestandjes op de HvA en de UvA krijgen studenten informatie over huurbescherming. Studenten die twijfelen of ze te veel huur betalen kunnen zich bij de standjes of via de website inschrijven voor een gratis huurprijscheck door het Wijksteunpunt Wonen.De prijs voor een gemiddelde studentenkamer is ten opzichte van vorig jaar met 80 euro gestegen, zo blijkt uit de jaarlijkse kamerinventarisatie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Gemiddeld betaalt een student nu 350 euro voor een kamer. Door het enorme gebrek aan studentenwoningen in Amsterdam zien huisjesmelkers en andere malafide verhuurders een kans om de huurprijzen flink omhoog te schroeven.
De maximale huurpijzen voor woonruimte kun je berekenen aan de hand van verschillende criteria, zoals de oppervlakte en voorzieningen. Iedere Amsterdammer kan de maximale huurprijs gratis aan huis laten controleren door het Wijksteunpunt Wonen in de buurt. Het Wijksteunpunt Wonen helpt Amsterdammers bij al hun vragen over huren en wonen.
De ASVA studentenvakbond hoopt dat studenten vaker hun huurprijs lasten controleren. “Door het enorme kamertekort in Amsterdam krijgen huisbazen de kans veel te veel voor een kamer te vragen. Dit terwijl studenten elke euro hard nodig hebben. Door naar Wijksteunpunt Wonen of het rechtsbureau van ASVA te gaan, kun je in opstand komen tegen te hoge huur”, aldus Eline Peters, voorzitter van de ASVA studentenvakbond.
De huurweek vindt plaats op dinsdag 20 September van 14:00 – 16:00 op de Leeuwenburg (Weesperzijde 190), woensdag 21 September van 14:00 – 16:00 bij de Oudemanhuispoort en op donderdag 22 September van 14:00 – 16:00 op Sciencepark 902.