Student op de sofa – studentpsychologen

Vaak wordt over de studententijd gesproken als de leukste tijd van je leven. Het is echter ook een periode van grote veranderingen. Een nieuwe omgeving, meer vrijheid en zelfstandigheid, en een andere manier van leren en leven. Veel studenten komen in deze ‘leukste tijd van hun leven’ problemen tegen.

Waarom onderzoek?

De UvA en de Hbo-instellingen in Amsterdam voorzien in een Bureau Studentenpsychologen. Afgelopen jaar hebben ongeveer 1100 studenten gebruik gemaakt van de studentenpsycholoog, dit is ongeveer één procent van de gehele Amsterdamse studentenpopulatie. Over de tevredenheid van de student ten aanzien van het functioneren van deze dienst is  weinig bekend. De ASVA vroeg zich ten eerste af op welke manier studentenpsychologen hulp bieden, en ten tweede hoe studenten deze hulp ervaren.

Conclusies in het kort

De meest voorkomende problemen van studenten bij de studentenpsycholoog zijn angsten, depressies en afstuderen. Uit evaluaties blijkt dat het overgrote deel (80%) van bezoekende studenten tevreden is. Het belangrijkste kritiekpunt is dat het maximum aantal gesprekken dat de student kan hebben zich beperkt tot vijf. Daarnaast wordt de studentpsycholoog als laagdrempelig ervaren; ouders hoeven niet ingelicht te worden en de hulp is kosteloos. Ook geven studenten aan het fijn te vinden dat er geen lange wachtlijst is.Rapport: 

definitieve rapport studentenpsycholoog 8_11 – 20101108114919.pdf