ASVA: Zijlstra spreekt voor zijn beurt

ASVA geeft je achtergrondinformatie bij het nieuws.
De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft vacatures openstaan voor zowel de voorzitter van de Raad van Toezicht als de voorzitter van het College van Bestuur. De personen die deze functies gaan vervullen bepalen voor een groot deel de koers die de universiteit de komende jaren gaat varen. Dat is belangrijk want de regering vraagt universiteiten zich meer te profileren. Gaat de UvA een bachelorfabriek worden, of zich meer richten op onderzoek? Gaat de UvA verder samenwerken met de VU, of juist de samenwerking met de HvA versterken?
Staatsecretaris Zijlstra (OCW) lijkt zo zijn voorkeuren te hebben. Hij ziet graag dat de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de UvA voorstander is van meer samenwerking tussen de UvA en de VU. Daarnaast geeft Zijlstra de voorkeur aan iemand uit het CDA of de VVD. Dit blijkt uit gesprekken die de Centrale Studentenraad (CSR) van de UvA had met formateur Koos van der Steenhoven. Al tien namen zijn afgekeurd door Zijlstra.
Eline Peters, voorzitter van ASVA: ‘Zijlstra frustreert de toewijzing en spreekt voor zijn beurt, dit is ongeoorloofd.’ Bovendien  benadrukt Peters dat Zijlstra heel wat heeft uit te leggen in de Tweede Kamer. Peters: ‘Ook de CDA en VVD fractie zullen niet blij zijn met deze blunder’.