Universiteiten mogen sinds kort instellingscollegegeld vragen aan studenten die al een eerste studie hebben afgerond. Onder veel studenten is hierdoor onrust ontstaan, omdat universiteiten pas heel laat melden hoeveel hun opleidingen gaan kosten. Ook is een aantal studenten een rechtszaak aan het voorbereiden tegen de universiteiten, omdat ze een onderbouwing willen van de hoogte van het instellingscollegegeld. De ASVA studentenvakbond steunt deze studenten in de vorm van een garantstelling voor het starten van een rechtszaak.
De studenten hebben zich verenigd in de Stichting Collectieve Actie Universiteiten. Volg de vorderingen van de stichting op hun website en lever een kleine financiële bijdrage via IDEAL, zodat we de proceskosten delen met zoveel mogelijk studenten.
Karsten Meijer, mede-oprichter van de stichting, wil dat de universiteiten twee zaken onderbouwen: “Zowel de kwaliteit als de werkelijke kosten moeten in redelijk verband staan met het gevraagde collegegeld.”
De studenten hebben begin april een brief gestuurd aan de universiteiten, waarin zij vragen om hun instellingscollegegeld te onderbouwen. De meeste universiteiten hebben inmiddels gereageerd op de brief van de studenten. Sander Breur, voorzitter van de LSVb, zegt over die reacties: “Cijfers over de daadwerkelijke kosten van het onderwijs zijn er dus niet.”
Reacties universiteiten, doel van de Stichting Collectieve Actie Universiteiten en bijdrage leveren via: http://www.stcau.nl/