Kick-off Week van de Actieve Student

In de CREA-theaterzaal werd maandagmiddag onder toeziend oog van ruim zestig studenten het startsein gegeven voor de Week van de Actieve Student (WAS). Tijdens deze week gaan verschillende studentenorganisaties laten zien wat ze de Amsterdamse student te bieden hebben en wat de meerwaarde is van bijvoorbeeld een bestuurs- of medezeggenschapsjaar.



Verschillende sprekers benadrukten het belang van het actieve studentenleven, dat in tegenstelling tot de beeldvorming niet bestaat uit eindeloos borrelen en studievertraging oplopen. ASVA-voorzitter Eline Peters bestreed dit beeld dan ook stellig. ‘’Studenten zijn een grote meerwaarde voor de UvA, HvA en de stad Amsterdam. Het beeld van de cv-builder die van borrel naar borrel hopt doet geen recht aan de actieve student.’’



Nico Keuning, schrijver en docent aan de HvA, pleitte voor een dispensatieregeling voor studenten die topsport bedrijven, zodat zij niet opgezadeld worden met de langstudeerboete als ‘beloning’ voor hun prestaties buiten de collegebanken. Dat topsporters geen veertig uur per week aan hun studie kunnen besteden mag duidelijk zijn, waardoor uitloop een welhaast normale gang van zaken is. Een uitzonderingspositie voor dit bijzondere type actieve student is daarom gerechtvaardigd.



In het slotdebat traden Jan Boers (voorzitter Landelijke Kamer van Verenigingen), Elroy Huijsman (voorzitter JOVD Amsterdam), Marijke Shahsavari (fractievoorzitter CDA Amsterdam) en Yke Ntoane (voorzitter studievereniging Machiavelli) in discussie over de actieve student. Welke voorwaarden dient de overheid te scheppen om studenten zich buiten het curriculum om te ontwikkelen? Dat het pijnpunt hier een financiële is mag geen verrassing zijn.



Zo is de LKvV bijvoorbeeld groot voorstander van collegegeldvrij besturen, waar het CDA en de JOVD minder heil in zien. Kern van het probleem spitst zich rond de vraag in hoeverre je van studenten mag verwachten dat zij nominaal studeren, zich buiten hun studie om ontplooien en daar, als klap op de vuurpijl, voor beloond worden met een langstudeerboete. Al met al een geslaagde opwarmer voor een hopelijk minstens zo enerverende WAS.