Hur du studera på svenska?

Dat studeren in Nederland een steeds duurdere aangelegenheid aan het worden is mag inmiddels duidelijk zijn. Tienduizend euro voor een tweede studie, een langstudeerboete en de studiefinanciering die in rook op dreigt te gaan. Waarom in Nederland blijven als je in Zweden voor een dubbeltje op de eerste rij kunt zitten? Reden genoeg voor de ASVA studentenvakbond om studenten voor de bereiden op emigratie richting Scandinavië. In het kader van de actieweek organiseerde ASVA daarom een shortcursus studeren op z’n Zweeds.



Het hoger onderwijs is in Zweden behoorlijk anders ingericht dan in Nederland. Zo bestaan er geen studiebeurzen, maar moet de student zich financieel redden met een leenstelsel. De Zweedse student mag echter 25 jaar doen over het terugbetalen van deze lening en dit gebeurt naar draagkracht. Daar staat tegenover dat er nauwelijks collegegeld hoeft worden te betaald. Tijdens de bachelorfase is studeren zelfs gratis.



Ook de financiering van universitaire opleidingen verschilt in het hoge noorden ten opzichte van het Nederlandse systeem. In Zweden worden onderwijs en onderzoek apart gefinancierd, waarbij maar liefst 75% van het wetenschappelijk onderzoek uit private middelen wordt betaald. Daarnaast krijgen universiteiten geen budget aan de hand van het aantal afgestudeerden, maar geeft het aantal behaalde studiepunten de do0rslag. Een gezonde prikkel voor het geven van goed onderwijs. En alsof dat nog niet genoeg is, hanteert elke universiteit dezelfde standaarden, zodat je als student verzekerd bent van een waardig diploma! Kortom: waar wacht je nog op?