Collegegeldvrij besturen toch mogelijk?

Een bestuursjaar voor studievereniging of faculteitsraad wordt misschien niet langer gekoppeld aan inschrijving bij UvA of HvA. Studenten die een fulltime bestuursfunctie bekleden betalen op dit moment nog collegegeld en staan een jaar geregistreerd als student, terwijl ze geen gebruik maken van onderwijsfaciliteiten. Als het aan regeringspartij VVD ligt komt hier verandering in.



Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas (VVD) garandeerde deze week in politiek café Libertijn, waar de ASVA studentenvakbond aanwezig was, dat collegegeldvrij besturen op korte termijn mogelijk wordt. Studenten kunnen zich dan een jaar uitschrijven bij de universiteit of hogeschool, wat zou betekenen dat ze geen ‘studievertraging’ oplopen. Studentbestuurders lopen zo niet eerder tegen de langstudeerboete aan.



Lucas diende enkele maanden geleden, samen met Boris van der Ham (D66), een voorstel in dat collegegeldvrij besturen mogelijk moest maken. Dit voorstel werd door staatssecretaris Zijlstra van tafel geveegd, waarmee de kans op een jaar besturen zonder het betalen van collegegeld drastisch werd verkleind. Lucas bereidt nu echter een motie voor die collegegeldvrij besturen moet realiseren en kan daarbij rekenen op steun vanuit de Kamer.



Zijlstra hekelde destijds onder meer de toename van ‘administratieve lasten’ voor onderwijsinstellingen. Ook het feit dat er een grotere greep uit het profileringsfonds moet worden gedaan was de staatssecretaris een doorn in het oog. Het profileringsfonds is een potje met geld waarmee bestuursbeurzen worden gefinancierd. Deze beurzen maken het voor studenten mogelijk om zich een jaar voor een studentenorganisatie in te zetten.



ASVA is voor collegegeldvrij besturen. Een bestuursfunctie betekent jezelf een jaar ontwikkelen en nuttige ervaring opdoen. Met de invoering van de langstudeerboete is het voor veel studenten helaas onaantrekkelijk geworden om een bestuursjaar te doen. Het is daarom te hopen dat collegegeldvrij besturen per september mogelijk wordt. ASVA houdt deze ontwikkeling dan ook nauwlettend in de gaten.