Uitleg voor de selectie van de partijen en de sterretjes

Wij hebben het doel om Amsterdamse studenten te informeren over partijen die relevant voor hen zijn. We kunnen dan helaas niet alle partijen meenemen want dat zou teveel ruimte in beslag nemen. Daarom hebben we een aantal partijen weggelaten. 

Bij de partijen die we wél meenemen kijken we ten eerste naar de partijen die bij de laatste verkiezingen in de Tweede Kamer verkozen zijn, omdat we straks de nieuwe Tweede Kamer kiezen. Dit zijn VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, PvdD, ChristenUnie, 50PLUS, Denk, SGP en FvD. 

Omdat we het ook belangrijk vinden dat deze partijen in Amsterdam voldoende populair zijn hebben we ook gekeken naar de partijen die bij de afgelopen verkiezingen in de gemeenteraad verkozen zijn. Dit zijn GroenLinks, D66, VVD, PvdA, SP, PvdD, Denk, FvD, Bij1, ChristenUnie, CDA en Partij voor de Ouderen. 

Partijen die zowel in de Tweede Kamer als de Amsterdamse gemeenteraad zitten zijn VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, PvdD, ChristenUnie, Denk, FvD en Bij1. Dat betekent dat de Partij voor de Ouderen, 50PLUS en de SGP afvallen. 

Ondanks dat de PVV tot nu toe nog niet heeft meegedaan aan de Amsterdams gemeenteraadsverkiezingen, valt de PVV niet af. Dit komt doordat zij op basis van hun populariteit in Amsterdam bij de vorige Tweede Kamer verkiezingen wel een zetel bij de Amsterdamse gemeenteraad zouden kunnen hebben behaald. 

Als ASVA zijn wij ons ook bewust van de verantwoordelijkheid die wij hebben voor het welzijn van de Amsterdamse studentengemeenschap. Daarom proberen we zowel het propageren van racistische en seksistische standpunten, als het verspreiden van schadelijke feitelijke onjuistheden tegen te gaan. Nu zien wij echter dat wij met onze informatieverstrekkingen over de aankomende verkiezingen wel een legitimerend platform bieden aan partijen die zich wel met dit soort praktijken bezig houden. 

Om dit op te lossen hebben wij besloten om een sterretje te plaatsen bij de partijen in kwestie. Deze maatregel nemen we dus om er voor te zorgen dat wanneer studenten standpunten van de desbetreffende partijen aan het bekijken zijn, zij op de hoogte zijn van de racistische/seksistische/feitelijk onware uitspraken van deze partijen.

De partijen bij wie wij het noodzakelijk achten om een sterretje te plaatsen zijn de FvD en de PVV. Hieronder kan je vinden waarom.

Voorbeeld van racisme:

FvD

https://nos.nl/artikel/2367965-elsevier-weekblad-baudet-verstuurde-zelf-ook-racistische-appjes.html

PVV

https://www.trouw.nl/politiek/de-kamer-wil-zo-snel-mogelijk-af-van-institutioneel-racisme-behalve-wilders~b11e8e46a/

Voorbeeld feitelijke onjuistheden

FvD

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/deze-5-onwaarheden-vertelde-thierry-baudet-over-het-coronavirus/