Leenstelsel nekschot Amsterdams studentenleven

Daarnaast zal het leenstelsel studenten ook dwingen snel af te studeren. Studenten zullen geen tijd meer hebben om werk- of bestuurservaring op te doen naast hun studie om een nog hogere studieschuld te voorkomen, terwijl dit juist is waar op de arbeidsmarkt veel vraag naar is. “Het is duidelijk dat de wensen van de overheid niet meer aansluiten bij die van de arbeidsmarkt”, aldus Esther Crabbendam, voorzitter van de ASVA studentenvakbond, “Studenten worden totaal ontmoedigd om zich te ontplooien naast hun studie – als ze al besluiten om te gaan studeren. ASVA wil juist laten zien dat actieve studenten een enorme bijdrage leveren aan de samenleving”. Hierom organiseert de ASVA studentenvakbond aankomende donderdag 5 juni samen met de Amsterdamse Kamer van Verenigingen (AKvV) de Dag van de Amsterdamse Student (DAS), een pop-up festival waar meer dan dertig  Amsterdamse studentenorganisaties zullen laten zien wat Amsterdam en studenten elkaar – op dit moment nog – te bieden hebben.

Ook de Amsterdamse Kamer van Verenigingen vreest voor de gevolgen van een leenstelsel. Voorzitter Annelies Goldhoorn: “Veel studenten denken nog dat lid zijn van een studentenvereniging slecht is voor je studieresultaten en verenigingen hebben steeds meer moeite met het vormen van een bestuur. Dit is jammer aangezien een studentenvereniging meer is dan alleen maar goedkoop bier drinken.”

Als onderdeel van de DAS organiseert ASVA een debat over de betaalbaarheid van studentenhuisvesting in Amsterdam: geWoon Betaalbaar. Tijdens dit debat gaan verschillende sprekers samen met studenten in debat over de torenhoge prijs van Amsterdamse studentenkamers, over de invloed van het leenstelsel en de weinige mogelijkheden voor afgestudeerden. Als hun campuscontract afloopt, zullen zij namelijk opgezadeld zitten met een hogere studieschuld en is de kans op een woning ook nog nihil.

De AKvV organiseert samen met de Amsterdamse studentenverenigingen op 5 juni een benefietavond waar verschillende bandjes een optreden zullen verzorgen. De opbrengst van het benefiet zal gaan naar Students for Children, een organisatie die zich inzet voor onderwijsprojecten in ontwikkelingsgebieden.

De Dag van de Amsterdamse Student vindt plaats op 5 juni tussen 12.00 en 03.00 op verschillende locaties in de stad, zie ook www.dasamsterdam.nl. Het debat en het benefiet vinden plaats van 16.00 tot 18.00 en 20:00-01:00 in het CREA studentencentrum van de UvA en de HvA aan de Nieuwe Achtergracht 170.