ALLEREERST…

ZET NIET TE HOOG IN

Eerstejaarsstudent, maar toch op de Herengracht wonen? Dat gaat waarschijnlijk niet lukken. In minder populaire buurten buiten de ring of in een van de grote studentencomplexen moet je wel iets kunnen vinden. De meeste studenten beginnen in een kleine kamer ver van het centrum. Naarmate je langer ingeschreven staat bij bijvoorbeeld Studentenwoningweb en hoe meer mensen je leert kennen, hoe mooier de kamers worden die je aangeboden krijgt.

NETWERKEN

Zorg ervoor dat iedereen weet dat je een kamer zoekt – je volgers op social media, studiegenoten, vrienden van ouders, buren, familie, enzovoorts. Als er dan ergens een kamer vrij komt ben je hopelijk de eerste waar mensen aan denken. Ook studentenverenigingen hebben vaak huizen waar je kans op maakt als je lid wordt. Zorg er ook voor dat onbekenden weten dat je een kamer zoekt. Ga de stad in en hang een advertentie op in supermarkten, bibliotheken en onderwijslocaties. Het werkt!

ASVA HUISVESTINGSGROEP

ASVA heeft hun eigen Whatsapp groepschat waarin studenten onderling nieuwe kansen op woningen delen. De chat is ook een omgeving waarin je advies kunt zoeken van mede-studenten.

KEN JE RECHTEN

Door het kamertekort verkeren verhuurders in een luxepositie. Soms maken ze hier misbruik van door bijvoorbeeld onwettig hoge huurprijzen te vragen en onvoldoende onderhoud te plegen. Huurders hebben in Nederland veel rechten. Het puntensysteem bijvoorbeeld bepaalt wat de maximale huur is die voor een kamer gevraagd mag worden. Een verhuurder mag om een borg vragen, maar mag geen kosten in rekening brengen die je niet meer terugkrijgt, zoals ‘sleutelgeld’ of administratiekosten. Ook is het vaak niet toegestaan om tijdelijke contracten aan te bieden. Door je te verdiepen in deze regels zorg je dat verhuurders geen misbruik van je kunnen maken en je niet te veel betaalt.


Meer informatie over huurrechten kun je vinden op www.wooninfo.nl.
Betaal je te veel huur of word je op een andere manier benadeeld? Neem dan contact op met WOON! Via www.wooninfo.nl of schakel kosteloos het ASVA rechtsbureau in door een mailtje te sturen naar rechtsbureau@asva.nl.

STUDENTENWONINGWEB EN ROOM

Schrijf je, zodra je weet dat je in Amsterdam gaat studeren – dit mag vanaf je 16e verjaardag – in bij Studentenwoningweb. Hier worden studentenwoningen van vijf grote woningcorporaties aangeboden. Het kan even duren voordat je iets kan krijgen, maar hoe langer je staat ingeschreven des te meer kans je maakt op een kamer in Amsterdam. Woningcorporatie DUWO heeft ook veel woningen in Amsterdam, deze worden via het platform ROOM aangeboden. Schrijf je ook direct in bij WoningNet. Hier worden de sociale huurwoningen verhuurd waar je na je studie wellicht behoefte aan hebt.

SOCIAL MEDIA

Op Facebook zijn diverse groepen te vinden waar kamers worden aangeboden. Vaak gaat het om zittende bewoners die op zoek zijn naar een huisgenoot, maar er worden ook complete woningen of koopstudio’s aangeboden. Meld je aan bij de groepen of like de pagina’s om op de hoogte te blijven.

PARTICULIERE COMPLEXEN

De afgelopen jaren zijn er een aantal grote studentencomplexen door particulieren gerealiseerd. Het aanbod is divers. De kamers van Student Experience zijn bijvoorbeeld redelijk luxe, gemeubileerd en bieden veel voorzieningen. De prijs is er dan ook naar.

Een goedkopere optie is het oude ACTA-gebouw, beheerd door Socius. Dit is een voormalig faculteitsgebouw van de UvA waar nu onzelfstandige kamers met lage huren zijn gerealiseerd. Een overzicht van projecten die nog in ontwikkeling zijn is te vinden op website van de gemeente Amsterdam.

CITYTRIPHOSTELS

De woningcrisis raakt studenten hard. Ook wij zien elk jaar studenten die geen woning kunnen vinden. Ben jij een student in een benauwde woonsituatie? ASVA heeft een overeenkomst met CityTripHostels! In dit hostel, met een locatie in Purmerend en Zaandam kan je voor langere tijd een bed huren met goede verbinding naar je campus en wekelijkse schoonmaak! Kijk voor meer informatie op www.citytriphostels.com.

Wil je gebruik maken van dit aanbod? Meld aan de balie dat je hier door ASVA van hebt gehoord!

KAMERSITES

Op veel verschillende plekken worden online kamers aangeboden. Vaak is het gratis om het aanbod te bekijken maar wordt er een betaling gevraagd als je een reactie wil plaatsen. Belangrijk om te weten is dat op deze websites veel misbruik wordt gemaakt van studenten die kamers zoeken. Betaal daarom niets voordat je de woning hebt bezichtigd, de verhuurder hebt ontmoet en de sleutel hebt gekregen.
Hospi Housing is een bijzondere site, omdat deze site zich focust op verhuur volgens de hospitaregeling.

TIJDELIJKE KAMERS EN ANTIKRAAK

In het ideale geval vind je een kamer waar je zo lang kan blijven wonen als je wilt. Maar als dat niet lukt kan een tijdelijke woning een optie zijn. Er zijn veel verschillende soorten tijdelijke kamers en woningen. Antikraak is vaak een van de goedkoopste opties. Antikraakovereenkomsten zijn geen huurovereenkomsten,
je betaalt geen huur maar een onkostenvergoeding voor gas-, water-, licht- en servicekosten. Lees de voorwaarden wel goed door, het gebeurt wel eens dat er rare voorwaarden in het contract staan.

Hotel Casa en the Social Hub zijn mengvormen tussen hotel en studentencomplex. In de zomer (juni tot en met augustus) zijn de complexen voornamelijk als hotel in gebruik, daarbuiten wonen er voornamelijk studenten. Als je hier huurt, moet je dus in de zomer je kamer uit. De kamers zijn wel gemeubileerd. Bekijk de individuele websites voor de specifieke voorwaarden.

HOSPITAVERHUUR

Huren bij een hospita, betekent dat je een huis deelt met een ander persoon die dat huis bezit (meestal een ouder iemand). Hospitaverhuur was in het verleden zeer populair toen studentenhuizen niet of nauwelijks bestonden. Hospitaverhuur maakt een comeback, nu dat de woningnood zeer groot is. Het platform Hospihousing biedt kamers aan die worden verhuurd via een hospitaconstructie. Ze zijn nog betrekkelijk nieuw in Amsterdam, maar werken nauw samen met de Gemeente Amsterdam. De hosts worden geverifieerd door het platform.

WONEN IN RUIL VOOR VRIJWILLIGERSWERK

Zit jij op de HvA, UvA of VU en zoek je een woning? Dan is VoorUit misschien iets voor jou. VoorUit is een project in Amsterdam en sinds kort ook in Zaandam, waarbij studenten 10 uur per week maatschappelijk werk verrichten in de wijk waarin ze wonen om zo de sociale cohesie in de buurt te versterken, in ruil voor
een woning. De studenten organiseren verschillende activiteiten zoals taallessen, kidsclubs, koffieochtenden en sportactiviteiten.
Ook Academie van de Stad biedt woningen aan waar je gratis of tegen zeer hoge korting kan wonen in ruil voor het doen van vrijwilligerswerk in de buurt.

Andere organisaties zoals Socius bieden woningen aan in woongroepen met statushouders of kwetsbare jongeren. Deze woningen worden soms ook via Woningnet aangeboden, en vaak word je geselecteerd op motivatie naast de woonduur die je reeds hebt opgebouwd.

Vind jij dat er belangrijke platforms missen? Stuur een mailtje naar huisvesting@asva.nl!