Einde langstudeerboete = einde stufi

De langstudeerboete is van de baan! Dit lijkt een tegemoetkoming aan studenten, maar ASVA studentenvakbond waarschuwt studenten niet te vroeg te juichen! De oneerlijke maatregel om langstudeerders te beboeten wordt afgeschaft, maar daar zal de invoering van een “sociaal leenstelstel” tegenover staan. 
Zowel de PvdA als de VVD zijn bekend voorstander van deze maatregel en zullen niet aarzelen deze in te voeren. De invoering van een “sociaal leenstelsel” betekent het verdwijnen van de studiefinanciering en de introductie van een leenstelsel dat alles behalve sociaal te noemen valt. Zo moeten zelfs leraren en verpleegsters, toch zeker geen grootverdieners, meteen na hun opleiding 62 euro per maand gaan afbetalen. Ook heeft een recent onderzoek van de HBO raad aangetoond dat na de invoering van een leenstelsel zo’n 35.000 studenten minder aan een opleiding aan een hoger onderwijsinstelling zullen beginnen.
ASVA vindt dit zorgwekkend en is fel tegen de invoering van een leenstelsel. De afschaffing van een langstudeerboete lijkt dus misschien dichtbij; maar zolang daar de invoering van een asociaal leenstelsel tegenover staat ziet ASVA voor studenten nog geen reden om  feest te vieren.