Afschaffing OV-kaart

In het regeerakkoord staat opgenomen dat de OV-kaart voor studenten wordt afgeschaft. Hierdoor behoort het gratis vervoer voor studenten straks tot de verleden tijd. Dat is een ramp voor veel studenten die tussen hun woonplaats en hun studieplaats reizen. Verhuizen naar de stad waar ze studeren is vaak geen optie omdat veel studentensteden al jaren kampen met grote kamertekorten. Zo maakte de belangenbehartiger voor studentenhuisvesters, Kences, bekend dat er tot 2020 in Amsterdam 8.100 kamers bijgebouwd moeten worden. De actuele tekorten zijn hier nog niet eens bij opgeteld.


Daarnaast ondermijnt de afschaffing van de OV-kaart de bachelor/master structuur. Studenten die hun bachelor hebben gevolgd zullen hun master ook in die stad blijven volgen als ze geen OV-kaart meer hebben. Een retourtje van Amsterdam Centraal naar Leiden Centraal kost al snel EUR 16,20. Een week lang op en neer reizen kost dus EUR 81,-.


De ASVA studentenvakbond is dan ook fel tegenstander van het afschaffen van de OV-kaart. Als jij ook tegen het afschaffen van de OV-kaart bent, teken dan de online petitie op: https://www2.studentenovmoetblijven.nl/