Aangifte doen

Handleiding aangifte doen bij de politie 

Versie 2021

Als je slachtoffer of getuige bent van een strafbaar feit, kun je hiervan aangifte doen bij de politie. ASVA raadt studenten aan dit te doen; zo krijgen de gemeente en politie een beter beeld van de veiligheid van jouw leefomgeving. Met deze gegevens kunnen zij vervolgens beter inspelen op de behoeftes van de student.

Aangifte doen kan op verschillende manieren:

Online

In veel gevallen is het mogelijk om online aangifte te doen. Dit is eenvoudig en overzichtelijk. Je voortgang wordt tussendoor opgeslagen, dus je kunt even de tijd nemen voor het invullen. Via https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen vind je een overzicht van alle strafbare feiten waar je aangifte van kan doen: 

Graphical user interface, text, application

Description automatically generated

Als je klikt op het feit waar je aangifte van wilt doen, krijg je daar de mogelijkheid om in te loggen met je DigiD. Je krijgt dan deze opties te zien: 

Graphical user interface, application

Description automatically generated

Als je een van deze vragen met ‘Ja’ beantwoordt, vragen ze om per telefoon contact met de politie op te nemen via 0900-8844.

Graphical user interface, text, application

Description automatically generated

Als je drie keer met ‘Nee’ antwoordt, kom je in (een variatie van) het volgende scherm: 

Graphical user interface, text, application, email

Description automatically generated

Vul hier alle gegevens in die relevant zijn voor de aangifte. Na afloop krijg je een kopie en bevestiging van je aangifte. Als de politie een onderzoek gaat starten, nemen ze contact met je op. Dit gebeurt altijd in gevallen van inbraak in een woning en misdaad waar geweld bij kwam kijken. Let wel op dat het niet is toegestaan om te liegen in je aangifte.

Telefoon 

Je kunt bellen naar 0900-8844 om via de telefoon aangifte te doen. De persoon aan de lijn zal je hiervoor een aantal vragen stellen. Zelf kun je natuurlijk ook vragen stellen. Enkel in noodgevallen bel je 112. 

Op het bureau

Het is mogelijk om op het bureau aangifte te doen. Hiervoor moet je vooraf een afspraak maken. Dat kan door te bellen naar 0900-8844. Er zijn bepaalde feiten waarvan enkel aangifte op het bureau mogelijk is, hier vallen onder andere gewelddadige misdaden onder. Aan de telefoon zal je worden verteld als dit het geval is. Het is ook mogelijk dat je online aangifte niet wordt geaccepteerd en je toch op kantoor aangifte moet komen doen. Hier zul je dan bericht over krijgen. Vergeet niet je ID mee te nemen.

De politie komt langs

Als de misdaad in huis plaats heeft gevonden, komt de politie mogelijk thuis langs. Hiervoor kun je bellen met 0900-8844. Als het nodig is dat de politie langskomt, zal dit aan de telefoon worden gemeld. 

Anoniem melding doen

Als je anoniem een melding wilt maken, bijvoorbeeld omdat je de dader kent, dan kan dit bij Meld Misdaad Anoniem. Dit kan door te bellen met 0800-7000 of via het online formulier op https://melden.meldmisdaadanoniem.nl/

Let wel op: dit is slechts een melding en geen aangifte. Als er spoed is of sprake van overlast, kun je van deze dienst geen gebruik maken.

Meldpunt onveilig wonen ASVA

ASVA heeft een meldpunt waar je meldingen kunt doen van incidenten die in, of in de buurt van je huis gebeuren. Als je bijvoorbeeld een overval ziet gebeuren, of er is een ruit bij je ingegooid, kun je dit bij ASVA melden. Deze informatie gebruiken wij om beter op te komen voor de belangen van studenten door problemen bij verhuurders en de gemeente aan te kaarten. Melden kan anoniem. Als je in de melding je e-mailadres invult, krijg je een e-mail met informatie. Melden kan op: www.meldpuntonveiligwonen.nl 

Voor hulp en vragen kun je contact met ons opnemen via huisvesting@asva.nl. Als je slachtoffer bent van een ernstig incident en liever niet alleen aangifte wilt doen, kun je dit ook aangeven. 

Meer weten?

Meer informatie kun je vinden op:

https://www.politie.nl/themas/aangifte-doen.html

https://www.politie.nl/themas/meld-misdaad-anoniem.html

https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/aangifte-doen-bij-politie

https://www.juridischloket.nl/politie-en-justitie/aangifte/aangifte-doen/